Atat Uniunea Europeana, cat si Ucraina critica aceasta decizie. Guvernele de la Varsovia si Budapesta au explicat ca trebuie sa-si protejeze sectorul agricol local.
Dupa ce invazia Rusiei a blocat unele porturi de la Marea Neagra, cantitati mari de cereale ucrainene, care sunt mai ieftine decat cele produse in Uniunea Europeană, au ajuns sa stationeze in Romania, Polonia, Ungaria si Bulgaria, astfel ca agricultorii locali s-au vazut in imposibilitatea de a-si mai vinde marfa. Avalansa de grane din Ucraina a dus la scaderea dramatica a preturilor.
Si fermierii romani sunt nemultumiti de faptul ca piata e inundata de cereale din Ucraina, iar ei nu-si mai pot vinde marfa. Teoretic, cerealele ucrainene ar fi trebuit doar sa tranziteze Romania, in drum spre alte piete, insa au ramas la noi, iar silozurile sunt pline de marfa din Ucraina.
Polonia sustine in continuare Ucraina, insa spune stop importurilor
Guvernul polonez a pus la punct un regulament care interzice intrarea, importul de cereale in Polonia, dar si zeci de alte tipuri de alimente din Ucraina. Lista acestor marfuri include cereale, miere, produse din miere si multe alte produse agro-alimentare.
Premierul ungar, Viktor Orban, se raliaza acestei decizii. Ungaria nu a oferit detalii despre momentul in care interzicerea importurilor de cereale si alte alimente va intra in vigoare, dar guvernul precizeaza ca va expira la sfarsitul lunii iunie.
Ucraina e nemultumita
Decizia Ungariei si a Poloniei de a interzice importurile de cereale si de produse alimentare din Ucraina a nemultumit autoritatile de la Kiev. In opinia Ucrainei, e un gest regretabil, iar rezolvarea diferitelor probleme prin actiuni unilaterale drastice „nu va accelera o soluţionare pozitiva a situatiei” – precizeza guvernul Ucrainei.
Uniunea Europeana pune la punct Polonia si Ungaria
Comisia Europeana a reactionat imediat si a amintit celor doua tari ca orice chestiune ce tine de sectorul comertului este prerogativul Bruxelles-ului, si nu competenta nationala. Comisia Europeana afirma ca decizia luata de Varsovia si Budapesta este „inacceptabila”.
„Suntem la curent cu anuntul facut de Polonia si Ungaria privind interzicerea importurilor de cereale si alte produse agricole din Ucraina. In acest context e important sa subliniem ca politica din sectorul comercial e competenta exclusiva a Uniunii Europene, asadar demersurile unilaterale nu sunt acceptabile” – a declarat un purtatorul de cuvant al presedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
Monica