Polonia si Ungaria interzic importurile de cereale si alimente din Ucraina

In Stiri de actualitate din Romania

Atat Uniunea Europeana, cat si Ucraina critica aceasta decizie. Guvernele de la Varsovia si Budapesta au explicat ca trebuie sa-si protejeze sectorul agricol local.

Dupa ce invazia Rusiei a blocat unele porturi de la Marea Neagra, cantitati mari de cereale ucrainene, care sunt mai ieftine decat cele produse in Uniunea Europeană, au ajuns sa stationeze in Romania,  Polonia, Ungaria si Bulgaria, astfel ca agricultorii locali s-au vazut in imposibilitatea de a-si mai vinde marfa.  Avalansa de grane din Ucraina a dus la scaderea dramatica a preturilor.

Si fermierii romani sunt nemultumiti de faptul ca piata e inundata de cereale din Ucraina, iar ei nu-si mai pot vinde marfa. Teoretic, cerealele ucrainene ar fi trebuit doar sa tranziteze Romania, in drum spre alte piete, insa au ramas la noi, iar silozurile sunt pline de marfa din Ucraina.

Polonia sustine in continuare Ucraina, insa spune stop importurilor

Guvernul polonez a pus la punct un regulament care interzice intrarea, importul de cereale in Polonia, dar si zeci de alte tipuri de alimente din Ucraina. Lista acestor marfuri include cereale, miere, produse din miere si multe alte produse agro-alimentare.

Citeste si aceasta stire:  “Azi e ziua de nastere a noului Bucuresti”, primele declaratii ale lui Nicusor Dan dupa victoria din Capitala

Premierul ungar, Viktor Orban, se raliaza acestei decizii. Ungaria nu a oferit detalii despre momentul in care interzicerea importurilor de cereale si alte alimente va intra in vigoare, dar guvernul precizeaza ca va expira la sfarsitul lunii iunie.

Ucraina e nemultumita

Decizia Ungariei si a Poloniei de a interzice importurile de cereale si de produse alimentare din Ucraina a nemultumit autoritatile de la Kiev. In opinia Ucrainei, e un gest regretabil, iar rezolvarea diferitelor probleme prin actiuni unilaterale drastice „nu va accelera o soluţionare pozitiva a situatiei” – precizeza guvernul Ucrainei.

Uniunea Europeana pune la punct Polonia si Ungaria

Comisia Europeana a reactionat imediat si a amintit celor doua tari ca orice chestiune ce tine de sectorul comertului este prerogativul Bruxelles-ului, si nu competenta nationala. Comisia Europeana afirma ca decizia luata de Varsovia si Budapesta este „inacceptabila”.

„Suntem la curent cu anuntul facut de Polonia si Ungaria privind interzicerea importurilor de cereale si alte produse agricole din Ucraina. In acest context e important sa subliniem ca politica din sectorul comercial e competenta exclusiva a Uniunii Europene, asadar demersurile unilaterale nu sunt acceptabile” – a declarat un purtatorul de cuvant al presedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Citeste si aceasta stire:  EXCLUSIV ! De doua ori victima: si a virusului COVID, si a haosului din sanatate

Monica

You may also read!

Marcel Ciolacu in SUA

In vizita peste Ocean, accentul cade pe cooperarea economica si militara, precizeaza Palatul Victoria. Premierul  discuta cu partenerii americani despre

Read More...

Noi minciuni din timpul vaccinarii – firma Pfizer data in judecata de procuratura din Texas

Compania Pfizer a fost data in judecata de Procurorul-General al Statului Texas, Ken Paxton. Acesta acuza firma Pfizer ca

Read More...

Perchezitii acasa si la biroul fugarului Chereches, primarul orasului Baia Mare

Politistii Serviciului de Investigatii Criminale Maramurea au efectuat cinci percheziții domiciliare, în municipiul Baia Mare, in dosarul lui Catalin

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Daca esti interesat de promovare pe acest site sau doresti o campanie de advertoriale complexa, www.SeoPower.ro este solutia de care ai nevoie.

Mobile Sliding Menu

@ 2018 - Toate drepturile rezervate! - News In - Stiri de ultima ora