Pompeo stârneşte furia Chinei la 30 de ani de la masacrul din Piaţa Tienanmen

In Stiri externe de ultima ora

Secretarul de Stat american Mike Pompeo a criticat situaţia respectării drepturilor omului în China chiar în ziua în care se împlinesc 30 de ani de la reprimarea violentă a demonstraţiei din Piaţa Tienanmen din Beijing. Oficialul american a cerut autorităţilor chineze să dezvăluie modul în care au fost ucişi numeroşi oameni în evenimentele de acum trei decenii. China a replicat imediat şi a calificat declaraţiile lui Mike Pompeo drept un afron adus poporului chinez.

Anul 1989 a adus o serie de mari demonstraţii pentru libertate la Beijing, demonstraţii la care au luat parte mii de studenţi. Tinerii s-au adunat aproape seară de seară în centrul capitalei chineze pentru a cere mai multă libertate şi democraţie. Lor li s-au alăturat şi numeroşi locuitori ai capitalei. Se estimează că la demonstraţii au participat zilnic peste un milion de oameni. Autorităţile chineze au intervenit în forţă în noaptea de 3 spre 4 iunie 1989, cu soldaţi înarmaţi şi tancuri şi au ucis şi rănit numeroase persoane. Numărul celor ucişi sau dispăruţi în închisoarile comuniste nu este cunoscut nici până în ziua de azi. Câţiva studenţi care au condus demonstraţiile pentru libertate au reuşit să fugă în străinătate. Specialiştii străini sunt de părere că numărul morţilor variază de la câteva sute la câteva mii. Presa occidentală prezentă la Beijing în acele zile a fost cenzurată drastic, însă în lumea liberă au ajuns totuşi imagini ale masacrului comis de comunişti. Una dintre cele mai simbolice imagini a fost filmată pe 4 iunie de un jurnalist american  – un bărbat chinez, neindentificat, cu o sacoşă în mână, care opreşte singur o coloană de tancuri în Piaţa Tienanmen.

Citeste si aceasta stire:  Rusia isi suspenda participarea la acordul privind cerealele ucrainene

Mike Pompeo a cerut astfel Chinei să facă lumină asupra acestui capitol negru din istoria sa şi a acuzat autorităţile de la Beijing că abuzează de drepturile omului de fiecare dată când este în interesul lor. Astfel, pe lângă masacrul de la Tienanmen, şeful diplomaţiei americane a mai dat exemplu acţiunile dure contra populaţiei uigure din provincia separatistă Xinjiang. În final, Popmpeo şi-a exprimat speranţa că China va deveni o societate mult mai deschisă şi tolerantă.

Chiar şi astăzi, la 3 decenii de la tragicele evenimente, poliţia chineză a interzis accesul presei străine în Piaţa Tienamen iar cei care au primit totuşi accept special nu au avut voie să filmeze sau să facă fotografii.

You may also read!

Criza cerealelor : Ucraina face plangere impotriva Poloniei, Slovaciei si Ungariei

Guvernul ucrainean a depus plangere oficiala al Organizatia Mondiala a Comertului impotriva celor trei tari care au decis prelungirea

Read More...
Pretty brunette woman opens an adorable present with lights in background

Cadouri TOP de Craciun! Cum să-i faci fericiți fără să cheltui mult

Ți-ai făcut lista de cadouri pentru Crăciun? Cel mai bine este să te gândești din timp ce ai vrea

Read More...

Romania a informat NATO in legatura cu atacurile continue ale Rusiei in vecinatatea tarii noastre

Ambasadorul Romaniei la NATO, Dan Neculaescu, le-a prezentat aliatilor noi date privind atacurile rusesti asupra infrastructurii portuare din Ucraina,

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Daca esti interesat de promovare pe acest site sau doresti o campanie de advertoriale complexa, www.SeoPower.ro este solutia de care ai nevoie.

Mobile Sliding Menu

@ 2018 - Toate drepturile rezervate! - News In - Stiri de ultima ora