Prețurile locuințelor, în scădere

In Stiri de afaceri de ultima ora

Preţurile locuinţelor în Uniunea Europeană au înregistrat, în perioada octombrie-decembrie 2022, prima scădere din ultimii opt ani, respectiv din 2015, când a început trendul ascendent.

Potrivit datelor publicate marţi de Oficiul European de Statistică (Eurostat), preţurile locuinţelor au consemnat un declin de 1,5% în trimestrul patru din 2022, comparativ cu precedentele trei luni, în timp ce chiriile şi-au continuat traiectoria ascendentă, înregistrând un avans de 0,6%.

În ritm anual, preţurile locuinţelor şi chiriile în cele 27 de state membre ale UE şi-au continuat creşterea în trimestrul patru din 2022, urcând cu 3,6% şi, respectiv, 2,5%, comparativ cu perioada similară din 2021.

Între 2010 şi trimestrul doi din 2011, preţurile locuinţelor şi chiriile în UE au urmat căi similare, dar după trimestrul doi din 2011 au evoluat diferit: în timp ce chiriile au crescut semnificativ până în trimestrul patru din 2022, preţurile locuinţelor au fluctuat considerabil.

După un declin sever între trimestrul doi din 2011 şi primul trimestru din 2013, preţurile locuinţelor au rămas mai mult sau mai puţin stabile în perioada 2013 – 2014. Apoi, a fost o creştere rapidă la începutul lui 2015, iar de atunci preţurile locuinţelor au crescut într-un ritm mai rapid decât chiriile până în trimestrul doi din 2022. De asemenea, în trimestrul trei din 2022, preţurile locuinţelor au crescut în acelaşi ritm cu cel al chiriilor (un avans de 0,7% la ambele categorii, comparativ cu trimestrul doi din 2022).

Citeste si aceasta stire:  Grupul Boeing se confrunta cu pierderi mari. Ce zice Dave Calhoun, patronul Boeing

Din 2010 până în trimestrul patru din 2022, chiriile au crescut cu 19%, iar preţurile locuinţelor cu 47%. Preţurile locuinţelor au fost mai mult decât duble în Estonia, Ungaria, Luxemburg, Cehia, Letonia, Lituania şi Austria.

Când comparăm trimestrul patru din 2022 cu 2010, preţurile locuinţelor au urcat mai mult decât chiriile în 18 state membre UE.

Preţurile locuinţelor s-au majorat în 24 de state membre UE şi au scăzut în trei, cel mai semnificativ avans fiind în Estonia (199%), Ungaria (174%), Lituania (142%), Luxemburg (136%), Letonia (133%), Austria (126%) şi Cehia (125%) şi Austria (121%). Scăderi au fost observate în Grecia (minus 14%), Italia (minus 9%) şi Cipru (minus 4%).

You may also read!

Criza cerealelor : Ucraina face plangere impotriva Poloniei, Slovaciei si Ungariei

Guvernul ucrainean a depus plangere oficiala al Organizatia Mondiala a Comertului impotriva celor trei tari care au decis prelungirea

Read More...
Pretty brunette woman opens an adorable present with lights in background

Cadouri TOP de Craciun! Cum să-i faci fericiți fără să cheltui mult

Ți-ai făcut lista de cadouri pentru Crăciun? Cel mai bine este să te gândești din timp ce ai vrea

Read More...

Romania a informat NATO in legatura cu atacurile continue ale Rusiei in vecinatatea tarii noastre

Ambasadorul Romaniei la NATO, Dan Neculaescu, le-a prezentat aliatilor noi date privind atacurile rusesti asupra infrastructurii portuare din Ucraina,

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Daca esti interesat de promovare pe acest site sau doresti o campanie de advertoriale complexa, www.SeoPower.ro este solutia de care ai nevoie.

Mobile Sliding Menu

@ 2018 - Toate drepturile rezervate! - News In - Stiri de ultima ora