Raportul Departamentului de Stat de la Washington privind traficul de persoane cuprinde și o serie de critici la adresa Guvernului României. ”Guvernul României nu îndeplinește standardele minime pentru eliminarea traficului de persoane dar face eforturi semnificative pentru a îndeplini acest lucru. Aceste eforturi include condamnarea mai multor traficanți suspecți și adoptarea unei strategii naționale pe cinci ani și a unui plan național de acțiune. Totuși, guvernul nu a demonstrat că a mărit în total eforturile, comparativ cu precedenta perioadă a raportului.
Tribunalele au condamnat semnificativ mai puțini traficanți și oficiali au identificat considerabil mai puține victime, continuând un declin al ultimilor ani în astfel de eforturi.
Corupția endemică și presupusa complicitate în infracțiunile de trafic au persistat fără a fi pedepsite, în special a unor oficiali care exploatează minorii aflați în grija statului. Judecătorii au dus lipsă în continuare de instruire specializată în relația cu cazurile de traficanți și de victime ale acestora. De asemenea, lipsa unei finanțări suficiente a guvernului pentru asistența și serviciile de protecție rămâne problematică, lăsând majoritatea victimelor fără servicii, suspecte de a fi re-traumatizate și vulnerabile la a fi traficate din nou!, se scrie în raport.
Departamentul de stat are și o serie de sfaturi: ”Investigarea hotărâtă și condamnarea cazurilor de trafic și pedepsirea cu închisoarea a traficanților. Identificarea potențialelor victime, în special în rândul populației vulnerabile cum ar fi migranții și solicitanții de azil, copiii aflați în centrele de plasament și persoanele implicate în prostituție. Extinderea eforturilor de a instrui oficialii implicați în procedurile judiciare sau care lucrează cu cazuri de trafic și victime. Oferirea de sprijin ONG-urilor care acordă servicii victimelor și dezvoltarea unui mecanism pentru administrarea fondurilor de ajutorare a victimelor”.