Romania, in alerta rosie de rujeola; in toata Europa creste numarul de cazuri

In Stiri din sanatate de ultima ora

Ce se ascunde in spatele recrudescentei rujeolei in Europa despre care avertizeaza OMS? Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) avertizeaza asupra unei cresteri alarmante a numarului de cazuri de rujeola in Europa. In 2023 au fost de 30 de ori mai multe cazuri de rujeola decat in 2022.

Peste 30.000 de cazuri de rujeola au fost raportate de 40 dintre cele 53 de state membre din regiunea Europa, care pentru OMS se intinde pana in Asia Centrala, intre ianuarie si octombrie anul trecut, fata de 941 de cazuri in 2022. Aceasta recrudescenta a fost insotita de spitalizarea a 21.000 de persoane si de cinci decese legate de rujeola.Potrivit OMS, aceasta tendinta de crestere va continua daca nu vor fi luate masuri urgente pentru a preveni raspandirea bolii.

Numeroase semnale de alarma in intreaga Europa

Agentia de sanatate britanica UKHSA a declarat codul de incident national in urma unui focar in centrul Angliei. Virusul a disparut practic in Europa in timpul perioadelor de izolare Covid-19, dar numarul total de cazuri de rujeola pe batranul continent a crescut constant din iunie 2023, a precizat Centrul European de Prevenire si Control al Bolilor (ECDC) in ultimul sau raport.

Citeste si aceasta stire:  Terapia fizică: Recuperarea funcțională după traumatisme și intervenții chirurgicale

Romania, in alerta rosie

Pe langa Marea Britanie, Romania se afla in alerta rosie. In decembrie anul trecut, Ministerul Sanatatii de la Bucuresti a declarat epidemie nationala de rujeola, in urma unei cresteri ingrijoratoare a numarului de cazuri si a unui numar mare de spitalizari in randul copiilor infectati.

De la acest anunt, patru persoane nevaccinate – trei bebelusi si un adult – au murit din cauza rujeolei, Institutului National de Sanatate Publica.

Austria se lupta cu rujeola de la inceputul anului 2023, cu aproape 200 de cazuri inregistrate de sistemul sau de raportare epidemiologica.

In Franta, o epidemie de rujeola a izbucnit in septembrie intr-un liceu din orasul Guilherand-Granges, in sud-estul tarii. Pana la jumatatea lunii noiembrie, au fost confirmate 64 de cazuri, dintre care doua au necesitat spitalizare, potrivit Agentiei regionale de sanatate. Germania a inregistrat 57 de cazuri anul trecut, ceea ce este mai mult decat in 2022, dar mai putin decat nivelurile de dinaintea pandemiei.

Citeste si aceasta stire:  Unul dintre efectele izolarii: pierdem sirul zilelor

Care este situatia acoperirii vaccinale impotriva rujeolei in Europa?

ECDC afirma ca este de asteptat o crestere a numarului de cazuri de rujeola in majoritatea tarilor din Europa, deoarece acoperirea vaccinala este “sub-optimala”. La randul sau, OMS Europa a avertizat ca reaparitia virusului se datoreaza in mare parte scaderii acoperirii vaccinale. Acoperirea vaccinala a scazut incepand din 2020. Cele mai recente date ale ECDC arata ca acoperirea pentru a doua doza in 2022 a fost de aproximativ 89,7 la suta. Ungaria (99%), Slovacia si Portugalia (96%) au cele mai ridicate rate de vaccinare impotriva rujeolei din UE, in timp ce Estonia (68%) si Romania (71%) au cele mai scazute rate.

Monica

You may also read!

Anchetă privind ransomware-ul “Umbrella” în Europa: un suspect a fost arestat în România

Un suspect a fost arestat în România și urmează să fie predat Franței în cadrul unei anchete privind atacurile

Read More...

UE aprobă interzicerea bisfenolului A în materialele care intră în contact cu produsele alimentare

Ținând seama de cele mai recente dovezi științifice și în vederea protejării sănătății cetățenilor și a asigurării celor mai

Read More...

Controale in salile de jocuri de noroc

Campania națională pentru verificarea modului în care sunt respectate prevederile legale privind încheierea și executarea contractelor individuale de muncă

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Daca esti interesat de promovare pe acest site sau doresti o campanie de advertoriale complexa, www.SeoPower.ro este solutia de care ai nevoie.

Mobile Sliding Menu

@ 2024 - Toate drepturile rezervate! - News In - Stiri de ultima ora. Termeni si conditii | Despre noi | Contact | office [@] newsin.ro