“Acordurile de la Marea Neagra au incetat sa mai fie valabile astazi”, a declarat purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov. Aceasta suspendare creste riscul unei crize alimentare pentru anumite tari care depind de cerealele ucrainene.
Vladimir Putin a optat pentru o pozitie ferma. Rusia isi suspenda participarea la acordul privind exporturile de cereale din Marea Neagra, a anuntat Kremlinul. Acest acord, semnat in iulie 2022 de Rusia si Ucraina dupa medierea ONU si a Turciei, este menit sa evite o criza alimentara mondiala, permitand ca exporturile de cereale ucrainene sa fie transportate in siguranta pe culoare din Marea Neagra.
Dupa ce a fost prelungit de mai multe ori, acordul a expirat, dupa refuzul Moscovei de a-l prelungi. Rusia afirma de saptamani intregi ca nu au fost indeplinite conditiile pentru o noua prelungire. Rusii se plang de faptul ca propriile lor exporturi de cereale si ingrasaminte sunt blocate, chiar daca acestea nu sunt vizate direct de sanctiunile occidentale impuse ca raspuns la invazia Rusiei in Ucraina in februarie 2022.
“Din nefericire, partea din aceste acorduri privind Marea Neagra referitoare la Rusia nu a fost aplicata pana acum. De indata ce conditiile Rusiei din acord vor fi indeplinite, Rusia va reveni ca parte a acestui acord” – a declarat Dmitri Peskov.
De la intrarea in vigoare a acordului, acum un an, peste 1080 de vapoare incarcate cu cereale si alte produse alimentare din Ucraina au pornit spre diverse locuri din lume. Porturile de la Marea Neagra, a caror siguranta era garantata de Rusia, sunt Ciornomorosk, Odesa si Iujnii/Pivdennii.
Pana in mai 2023 fusesera exportate peste 30 de milioane de tone de grau si alte produse alimentare.
Plangerile Rusiei
Moscova se plange insa ca propriile exporturi de cereale si ingrasaminte, care nu sunt vizate de sanctiunile internationale impuse dupa invazia din Ucraina, sunt blocate. Saptamani la rand a avertizat ca, daca nu vor fi deblocate, nu va fi de acord cu continuarea exportului de grane din Ucraina.
Monica