Se declara indragostiti, dar sunt escroci

In Stiri de actualitate din Romania

Politia Romana atrage atentia asupra unui nou tip de frauda, care devine tot mai raspandit, denumit Romance Fraud. Aceasta este o tactica manipulatoare, in care autorii castiga increderea victimelor prin intermediul relatiilor romantice online, pentru a obtine beneficii financiare sau informatii confidentiale (date cu caracter personal, date financiare, date bancare, etc.).

Infractiunile informatice au cunoscut o crestere in ultimul deceniu, iar tehnologiile avansate au oferit infractorilor noi modalitati de a-si atinge scopurile.

Doamnele, mai tinere sau trecute de prima tinerete, cad prada escrocilor prin asa-numita metoda Romance Fraud. Ele cred in construirea unei relatii, doar ca e o falsa relatie romantica. Pretinsul indragostit castiga afectiunea victimei cu intentia de a o exploata financiar sau de a obtine date personale, inclusiv parole bancare sau coduri CCV.

In contextul conflictelor armate actuale, victimele sunt abordate de catre autori, pretinzand ca ar fi medici in zone de razboi.

Acestia folosesc diverse pretexte care variaza de la necesitatea de a parasi zona de razboi, din motive medicale urgente, pana la promisiuni iluzorii de a trimite sume mari de bani victimelor.

Citeste si aceasta stire:  Granicerii ucrainieni de pe Insula Şerpilor sunt in viata

In majoritatea cazurilor, victimele cad in capcana iluziei unei relatii cu acestia, ceea ce amplifica gradul de manipulare si inducere in eroare.

Autorii pot solicita dezvaluirea de informatii confidentiale sau chiar la transferuri de bani sub diverse pretexte, precum sprijin pentru „situatii de urgenta” sau ajutor pentru organizatii umanitare inexistente.

Atat la nivel european, cat si la nivelul tarii noastre au fost inregistrate o serie de fapte cu acest mod de operare, iar pentru o mai buna prevenire, cetatenii trebuie sa se protejeze in mediul online si astfel, recomandam sa aiba in vedere mai multe masuri, precum:

  1. Verificarea identitatii persoanelor cu care intra in contact online prin solicitarea de informatii suplimentare cu privire la acestia ori verificarea informatiilor de la profil (in functie de modalitatea de contactare).
  2. Pastrarea datelor personale in siguranta – Nedivulgarea datelor cu caracter personal, a datelor bancare sau financiare niciunei persoane necunoscute. Este necesar protejarea datelor personale prin utilizarea unor parole puternice, actualizate regulat si implementarea autentificarii in doi pasi, precum si evitarea partajarii informatiilor financiare sau a altor date sensibile cu persoane necunoscute sau cu care nu au o relatie solida. Abordarea cu scepticism a solicitarilor urgente de bani, a scuzelor continue pentru a nu se intalni fata in fata si a discrepantelor in informatiile furnizate, ceea ce pot reprezenta suspiciuni.
  3. Raportarea incidentelor suspecte autoritatilor judiciare si folosirea platformelor de raportare online, pentru a contribui la identificarea infractorilor. In cazul existentei unor dubii cu privire la autenticitatea unei persoane online, incurajam raportarea activitatii acesteia catre platforma respectiva.
  4. Utilizarea cu prudenta a platformelor online de socializare, cu precadere a celor de dating: Recomandam ca toti cetatenii sa fie precauti in utilizarea platformelor online de socializare sau de dating si sa evite dezvaluirea informatiilor personale prea devreme intr-o relatie.
Citeste si aceasta stire:  Nouă oameni au murit într-un incendiu izbucnit la Spitalul Municipal din Constanța

You may also read!

O specie periculoasa de furnici invadeaza Franta

Tapinoma Magnum, o specie de furnica mediteraneana periculoasa, fiind rezistenta la insecticide, e tot mai prezenta in Franta.Aceasta specie

Read More...

„Regele nu moare”, un album foto dedicat cuplului de actori Victor Rebengiuc si Mariana Mihut

Albumul foto „Regele nu moare”, dedicat actorilor Victor Rebengiuc si Mariana Mihut, va fi lansat oficial spre sfarsitul lunii

Read More...

Cillian Murphy, eroul din Peaky Blinders si Oppenheimer, noua față a modei masculine Versace

Celebra casa de moda de lux a anuntat ca noua sa emblema pentru vestimentatia masculina este nimeni altul decat

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Daca esti interesat de promovare pe acest site sau doresti o campanie de advertoriale complexa, www.SeoPower.ro este solutia de care ai nevoie.

Mobile Sliding Menu

@ 2024 - Toate drepturile rezervate! - News In - Stiri de ultima ora. Termeni si conditii | Despre noi | Contact | office [@] newsin.ro