Sistemul de supraveghere radar al Armatei Romaniei anunta o posibila patrundere neautorizata in spatiul aerian national, cu semnal detectat la inaltime mica pe un traseu catre zona Grindu, din judetul Tulcea.
Miercuri spre joi, 13/14 decembrie, fortele ruse au continuat atacurile cu drone asupra infrastructurii portuare ucrainene, in proximitatea granitei dintre Ucraina si Romania.
Ministerul Apararii Nationale a monitorizat situatia in zona de frontiera si a activat procedurile de Politie Aeriana, notificand totodata Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta cu privire la zonele din judetele Tulcea si Galati care ar fi putut fi afectate de riscurile asociate acestei situatii. IGSU a emis un mesaj RO-Alert la ora 22.45, iar starea alerta aeriana a incetat in jurul orei 02.00.
Aeronave F-16 ale Fortelor Aeriene Romane din Baza Aeriana 86 de la Fetesti si aeronave Eurofighter Typhoon ale Fortelor Aeriene Germane din Baza 57 Aeriana „Mihail Kogalniceanu” au fost ridicate pentru a executa misiuni de supraveghere a spatiului aerian national.
Sistemul de supraveghere radar al Armatei Romaniei a indicat, in cursul acestei situatii, o posibila patrundere neautorizata in spatiul aerian national, cu semnal detectat la inaltime mica pe un traseu catre zona Grindu, din judetul Tulcea. In baza informatiilor din teren privind un posibil impact pe teritoriul Romaniei, echipe mixte MApN/MAI s-au deplasat in cursul noptii in zona si au raportat, in aceasta dimineata, ca a fost identificat un crater de 1,5 m adancime rezultat ca urmare a prabusirii necontrolate a unei drone utilizate in atacul asupra infrastructurii portuare ucrainene, intr-un perimetru nelocuit aflat la circa 4 km amonte de localitatea Grindu. Au fost luate masuri de securizare a zonei si au fost notificate structurile competente pentru ridicarea probelor si desfasurarea investigatiilor, conform procedurilor.
Ministerul Apararii Nationale condamna cu fermitate atacurile executate de Federatia Rusa impotriva unor obiective si elemente de infrastructura civila din porturile ucrainene de la Dunare. Aceste atacuri sunt nejustificate si in grava contradictie cu regulile dreptului international umanitar.
Fortele MApN vor continua misiunile de monitorizare a spatiului aerian si de cercetare in zonele in care pot sa apara riscuri ca urmare a acestor situatii.
De asemenea, MApN ramane in contact permanent cu structurile aliate, care sunt informate in timp real cu privire la situatia generata de aceste atacuri.
Monica