ROM-3, al doilea satelit romanesc construit de elevi, a ajuns pe orbita si este operational

In Stiri din educatie de ultima ora

Racheta Falcon 9 a decolat de la baza Vandenberg a companiei SpaceX, dupa trei amanari succesive ale zborului. Capsula care continea 35 de sateliti a ajuns la altitudinea de depunere a incarcaturii in 9 minute.

Apoi a inceput sa planteze satelitii pe orbitele lor, in ordinea marimii si importantei, la intervale de timp bine stabilite si in punctele specifice fiecarei misiuni. ROM-3 si-a asteptat randul in deployer timp de 72 de ore, la temperaturi variind de la plus 40 pana la minus 80 de grade Celsius. Exista o ingrijorare legata de capacitatea bateriilor de a face fata unui timp mai indelungat, in cazul in care deployer-ul nu s-ar fi deschis la prima incercare. Iar deployer-ul nu s-a deschis la prima incercare. Ceva nu a functionat cum ar fi trebuit la mecanismul lansatorului Alba Orbital, iar ROM-3 a ramas blocat inauntru, alaturi de ceilalti 34 de sateliti.

Din acel moment, echipa de la sol a calculat in permanenta potentialul bateriei, care infrunta gerul cosmic peste limita de proiectare. Cu cat se lungea sederea in lansator, fara posibilitatea de a incarca bateria prin panouri solare, cu atat satelitul risca sa devina deseu cosmic. Emotiile s-au transformat in sutimi si apoi in miimi de volti, care micsorau sansele de reusita.

Citeste si aceasta stire:  Un plus de efort prin meditații de engleză da plus valoare vietii

Filip, David, cei trei Alex si Alesia si-au pus sperantele in supradimensionarea bateriei si in precizia calculelor. Luni, 28 noiembrie, la ora 11:25, Alba Orbital a facut a doua incercare de a deschide lansatorul si a reusit. ROM-3 a fost lansat pe orbita si in acest moment este operational. A transmis deja pachetul de date de identificare. Dupa cateva zile pe care le va folosi pentru a-si regenera energia cu ajutorul energiei solare, satelitul va incepe sa transmita conform misiunii.

“ROM-3 a infruntat cu succes gerul cosmic, a depasit momentul dificil din lansator, iar acum avem pe orbita un al doilea satelit, mai mare si mai performant ca primul. Avem, de fapt, un microlaborator in care testam tehnologiile viitoarelor noastre misiuni spatiale”, a declarat Filip Buscu, seful echipei Romspace de la Liceul International de Informatica Bucuresti.

In acest moment, ROM-3 se deplaseaza cu o viteza de 27.500 km/ora, la o altitudine de 540 km, si inconjoara planeta o data la o ora si jumatate. Traverseaza teritoriul Romaniei de doua ori pe zi. Datele transmise de el pe frecventa 436.235 MHz vor fi receptionate de reteaua mondiala a radioamantorilor si prelucrate de echipa Romspace. ROM-3 (alintat Space Starling) are misiuni de observare a Pamantului, de masurare a parametrilor proprii, de masurare a magnetismului terestru si a nivelului de radiatii cosmice care lovesc atmosfera.

Citeste si aceasta stire:  Limba română înlocuiește limba ”moldovenească”

Monica

You may also read!

Inca mancam sanatos – cel putin asa arata o statistica europeana

Consumul de fructe si legume ecologice a devenit un concept la moda. Cu toate acestea, unele tari europene folosesc

Read More...

Duplicitatea americanilor: importa in continuare ingrasaminte din Rusia

Firmele cu specific agricol din Statele Unite continua sa importe cantitati uriase de ingrasaminte din Rusia, la mai bine

Read More...

Sute de studenti pro-palestinieni arestati in SUA

Campusurile universitare din Statele Unite au cazut in mainile studentilor sustinatori ai palestinienilor. Studentii vor ca universitatile sa renunte

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Daca esti interesat de promovare pe acest site sau doresti o campanie de advertoriale complexa, www.SeoPower.ro este solutia de care ai nevoie.

Mobile Sliding Menu

@ 2024 - Toate drepturile rezervate! - News In - Stiri de ultima ora. Termeni si conditii | Despre noi | Contact | office [@] newsin.ro