Intr-o rezolutie adoptata marti, eurodeputatii solicita mai multe resurse financiare si simplificarea programului UE de distributie de fructe, legume, lapte si produse lactate in scoli.
Parlamentul European atrage atentia ca doar 20 la suta dintre elevii din UE au fost vizati de program si ca bugetul ar trebui majorat, iar finantarea neutilizata ar trebui realocata intre statele membre. In plus, in rezolutia adoptata, europarlamentarii mentioneaza faptul ca produsele distribuite ar trebui sa fie neprelucrate, organice si locale. De asemenea, rezolutia arata ca birocratia pentru scolile participante ar trebui redusa.
In ciuda cererii ridicate a scolilor din unele state membre de a participa la program, bugetul limitat a impiedicat acest program sa ajungă la multi elevi, avertizeaza deputatii. Prin urmare, forul european solicita o majorare a bugetului programului, astfel incat produsele sa poată fi distribuite mai multor elevi, mai des si in mod regulat. Avand in vedere ca exista diferente mari intre statele membre in ceea ce priveste punerea in aplicare a programului, rezolutia adoptata propune realocarea catre alte state membre a sumelor care nu au fost utilizate.
Cel puțin 10 procente din finantare ar trebui sa fie alocata pentru masuri educationale privind obiceiurile alimentare sanatoase, adauga eurodeputatii. Potrivit documentului, fructele, legumele si produsele lactate care urmeaza sa fie distribuite in scolile din UE ar trebui sa fie neprelucrate, fara adaos de zahar, grasimi, sare sau indulcitori, ecologice, produse la nivel local si cu indicatii de calitate.
Modalitatea de participare a scolilor la program trebuie simplificata pentru a fi atragătoare, potrivit eurodeputatilor care solicită mai putina birocratie pentru scolile implicate. De asemenea, acestia propun sa se analizeze posibilitatea de a extinde sistemul catre tarile candidate.
Monica