“Securitatea comunista, cel mai feroce serviciu secret din Europa” – afirma istoricii rusi

In Stiri de actualitate din Romania

Intr-un mini studiu consacrat serviciilor secrete din perioada comunismului, Boris Egorov, expert la Wilson Center, scrie ca Securitatea din Romania a fost cel mai feroce serviciu secret din Europa, cu peste 10 mii de victime la activ.

Studiul se numeste  Trei servicii secrete nemiloase, infiintate cu contributia Uniunii Sovietice, si se ocupa de STASI – serviciile secrete ale Germaniei de est – KHAD ( serviciile secrete afgane) si Securitatea romana.

Egorov aminteste ca Securitatea a fost creata in 1948, cu ajutorul serviciilor secrete sovietice. Pentru ca nu aveau oameni pregatiti, sovieticii au luat decizia neobisnuita de a angaja agenti de la Siguranta, serviciul secret din vremea monarhiei. Ei au inceput sa serveasca noul regim facand exces de zel.

Securitatea a reprimat brutal miscarile de dizidenta din Romania – mentioneaza studiul. Dupa KGB si Stasi (politia politica est-germana) Securitatea romana dispunea de cele mai multe dosare de urmarire a propriilor cetateni. De asemenea, serviciul secret roman avea o activitate extinsa in strainatate, iar alaturi de KGB il sustinea pe liderul palestinian Yasser Arafat si avea legaturi cu faimosul terorist din Venezuela, Carlos Sacalul.

Citeste si aceasta stire:  Filip Jianu - eliminat la Australian Open in semifinale

STASI

Politia politica a RDG dispunea de nu mai putin de 600.000  de informatori, iar personalul angajat ajunsese la 40.000 de persoane. STASI avea dosare despre aproape fiecare cetatean german, dar si despre personalitati marcante din Occident. Arhivele cu dosare, inregistrari audio si video si alte materiale se intind pe o lungime de 150 de km.

KHAD

Multi ani, serviciile secrete afgane au fost considerate cele mai eficiente din Orient. KHAD a fost creat de Moscova, in 1980, dupa invazia sovietica in Afganistan. Se spune ca in timpul razboiului, agentii KHAD – “KGB-ul afgan”, cum era poreclit serviciul – aveau toate informatiile despre mujahedini, recruti, sursele de finantare si armamentul pe care il primeau din strainatate.

Monica

You may also read!

Prefectul de Harghita, demis de un urs

Ministrul de Interne, Ion Marcel Vela, a declanșat procedura de demitere a prefectului judeţului Harghita, Jean-Adrian Andrei. "Având în vedere

Read More...

A murit unul dintre liderii PSD

Unul dintre cei mai cunoscuți lideri ai PSD, fostul ministru Bogdan Niculescu Duvăz, a încetat din viață astăzi. Niculescu

Read More...

Curățenie în Ministerul de Externe. Clientela PSD, dată afară din posturile diplomatice

Slugile PSD și ale lui Liviu Dragnea își fac bagajele și se pregătesc să părăsească posturile călduțe diplomatice, cu

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Daca esti interesat de promovare pe acest site sau doresti o campanie de advertoriale complexa, www.SeoPower.ro este solutia de care ai nevoie.

Mobile Sliding Menu

@ 2018 - Toate drepturile rezervate! - News In - Stiri de ultima ora