Un raport recent, publicat de Comisia Europeana, contureaza un tablou sumbru al situatiei in care se afla profesorii in tarile Uniunii Europene. Mai mult de jumatate dintre ei au declarat ca simt “destul” sau “mult” stres in activitatea de la catedra.
In plus, aproape un sfert dintre cei intervievati declara ca activitatea lor are un impact negativ asupra sanatatii mentale si fizice.
Starea in care sunt dascalii are o influenta uriasa asupra nivelului de satisfactie profesionala, asupra atractivitatii acestei meserii si asupra continuarii sau nu a acestui tip de activitate. De asemenea, starea pe care o au cadrele didactice are o mare influenta asupra elevilor.
Expertii Uniunii Europene spun ca problemele cu care se confrunta profesorii necesita un raspuns pe mai multe paliere, nu exista o singura solutie magica. Intre acestea, reducerea incarcaturii profesionale.
De asemenea, e nevoie de asa-numitul mecanism de “co-predare”. In Valonia, provincia francofona din Belgia, din anul scolar 2022 – 2023 a fost introdus un nou progra, care ofera profesorilor sprijin in clasa. Clasele primare a I-a si a II-a pot recurge la co-predare la patru lectii pe saptamana. Mai vine un profesor si astfel cerintele fiecarui elev sunt mai bine satisfacute, iar profesorii isi pot da seama mai clar de ce e nevoie la nivelul clasei.
Un alt factor cheie pentru starea de bine a dascalilor se refera la orele de lucru. Profesorii se confrunta cu un nivel mare de stres, daca stau mult la catedra. Sondajele de opinie arata ca marea majoritate a cadrelor didactice nu si-ar schimba meseria, daca numarul de ore saptamanale ar scadea.
Monica