Statele Unite au promis luni un ”răspuns colectiv” cu aliaţii lor împotriva Iranului după atacul mortal asupra unui petrolier administrat de un miliardar israelian în Marea Arabiei, atac în urma căruia şi-au pierdut viaţa doi membri ai echipajului navei, un român şi un britanic.
”Suntem în legătură strânsă şi ne coordonăm cu Regatul Unit, Israel, România şi alte ţări. Şi va exista un răspuns colectiv”, a declarat şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, care a acuzat cu o zi înainte Iranul de comiterea atacului.
Ministrul israelian al apărării, Benny Gantz, a susţinut luni că Israelul ”trebuie să acţioneze acum împotriva Iranului”, în urma atacului comis joi asupra petrolierului Mercer Street, consemnează agenţia EFE.
”Agresiunea Iranului în regiune este generală şi se intensifică pe frontul maritim în special”, a estimat Gantz într-un discurs în faţa parlamentului israelian.
”Iranul luptă nu doar pentru a obţine capacităţi nucleare, ci desfăşoară totodată o periculoasă cursă a înarmării şi creează instabilitate în Orientul Mijlociu”, a adăugat ministrul israelian.
”Recentul atac asupra Mercer Street, care a provocat moartea a doi civili nevinovaţi, este o încălcare clară a dreptului internaţional, este imoral şi constituie un act de escaladare”, a subliniat el.
Continuarea tensiunilor între Israel și Iran
Duminică, premierul israelian Naftali Benet şi-a exprimat în timpul unei şedinţe de guvern speranţa că ”comunitatea internaţională va transmite clar regimului iranian că a comis o greşeală gravă”. ”În orice caz, ştim cum să trimitem un mesaj Iranului în modul nostru”, a avertizat el.
Petrolierul Mercer Street, în proprietate japoneză şi operat sub pavilion liberian de compania Zodiac Maritime care aparţine miliardarului israelian Eyal Ofer, a fost joi ţinta unui atac în timp ce naviga fără încărcătură în Marea Arabiei, în largul coastelor Omanului. Doi membri ai echipajului navei, un român şi un britanic, au fost ucişi.
Acest episod marchează un nou capitol de tensiuni între Israel şi Iran, după alte sabotaje care au vizat recent nave israeliene sau iraniene.
Pe 25 februarie anul acesta, nava israeliană MV Helios Ray a fost avariată de o explozie tot în largul coastelor Omanului, atac pe care Israelul l-a atribuit Iranului.
Ulterior, pe 10 martie, un cargobot iranian este lovit de un dispozitiv exploziv în timp de naviga pe Mediterana, potrivit presei iraniene, iar pe 6 aprilie a altă navă comercială iraniană este uşor avariată de o explozie în Marea Roşie, în apropierea coastelor statului Djibouti. Potrivit agenţiei iraniene Tasnim, această navă, ”Saviz”, era folosită de armata iraniană şi a fost avariată de o mină magnetică.
A doua zi după incidentul din 10 martie, publicaţia Wall Street Journal a relatat, citând responsabili americani şi din Orientul Mijlociu, că Israelul a atacat de la sfârşitul anului 2019, folosind în special mine subacvatice, cel puţin zece nave care se îndreptau spre Siria şi care transportau cele mai multe dintre ele petrol iranian.