Agentia de Sanatate a Suediei a ajuns la concluzia ca nu se recomanda vaccinarea anti-COVID pentru categoria de varsta 5-12 ani. Deocamdata, beneficiile nu sunt mai mari decat riscurile, e concluzia expertilor suedezi.
Spre deosebire de mai multe tari europene, intre si Romania, care au inceput deja vaccinarea copiilor de 5-12 ani, suedezii sunt mai prudenti. Agentia de Sanatate de la Stockholm considera ca serul anti-COVID nu e indicat in cazul copiilor sub 12 ani.
“Din ce stim pana acum, copiii au un risc mic de a face forme grave ale bolii, asadar nu vedem niciun beneficiu clar in vaccinarea lor” – a precizat, intr-o conferinta de presa, Britta Bjorkholm, reprezentanta Agentiei de Sanatate din Suedia. Ea atrage insa atentia ca se recomanda vaccinarea anti-COVID a copiilor care sufera de afectiuni cronice.
Agentia de Sanatate din Suedia a subliniat ca se poate reveni asupra acestei decizii de a nu vaccina copiii 5-12 ani, in cazul in care datele stiintifice se vor modifica sau daca apare o noua varianta, care schimba datele problemei.
Situatia din Romania
Din 26 ianuarie, in Romania pot fi vaccinati toti copiii avand varsta cuprinsa intre 5 si 11 ani. Sunt 200 de cabinete pediatrice, la nivelul intregii tari, pentru administrarea vaccinului. Se foloseste exclusiv serul cu ARN mesager de la Pfizer/BioNTech. Nu e nevoie de programare. Inainte sa inceapa vaccinarea, s-au inscris pe liste in jur de 3000 de copii, sustin autoritatile romane. Copiilor li se injecteaza 10 micrograme – o treime din doza adultilor – iar rapelul se face la 21 de zile. In Romania au fost aduse 114.000 doze Pfizer, deocamdata.
Monica