Desi democratii neaga vehement, apar tot mai multe informatii, potrivit carora in timpul campaniei pentru prezidentialele americane, cat si imediat dupa, agenti din serviciile secrete, loiali Democratilor si invinsei Hillary Clinton, l-au spionat pe Trump si pe oamenii sai.
Intalnirea dintr-un bar din Londra
FBI a recurs la un vechi agent CIA, Stephen Halper, profesor universitar la Cambridge, care din anii 80 lucra cu serviciile secrete americane. In campania electorala, cand era deja clar ca Hillary pierde Casa Alba, FBI a trimis o femeie, care s-a prezentat ca fiind asistenta lui Halper, sa-l intalneasca pe George Papadopoulos, membru al campaniei electorale a lui Trump. Conversatia a avut loc intr-un bar din Londra, iar femeia l-a intrebat pe Papadopoulos daca echipa lui Trump colaboreaza cu rusii. Intalnirea nu a avut un rezultat multumitor pentru FBI. Incet-incet, si alti membri ai echipei lui Trump au fost pusi sub supraveghere si li s-ar fi intins diverse capcane. In operatiunea anti-Trump ar fi implicat si un agent maltez, tot profesor universitar, care, intre timp, a disparut si nu se mai stie nimic despre el.
Scandal cu ramificatii
Despre operatiunile de supraveghere a oamenilor lui Trump stiau serviciile secrete britanice si cele australiene. Anterior, Papadopoulos se laudase in prezenta ambasadorului Australiei la Londra ca rusii l-ar fi ofertat pe Trump cu informatii compromitatoare despre Hillary Clinton, dar acesta le-a respins.
Spygate, cum a numit-o Trump, va fi oarecum clarificata in saptamanile urmatoare. Inspectorul General de la Departamentul Justitiei urmeaza sa publice un raport, care ar putea da o lovitura grea fostei administratii, conduse de Barack Obama, si Democratilor, in general, care au dus o campanie virulenta impotriva lui Trump, acuzandu-l ca e omul lui Putin. Dupa 2 ani de investigatii, procurorul special Robert Mueller, nu a gasit nicio dovada ca presedintele ar fi colaborat cu Moscova.
In schimb, daca se dovedeste ca serviciile secrete si Departamentul de Justitie din vremea lui Obama au spionat un rival politic, fara niciun motiv intemeiat juridic, scandalul ii va costa scump pe Democrati. Exista deja dovezi ca oameni de la varful FBI si din conducerea justitiei au incercat sa-l impiedice pe Trump sa castige. Niciodata pana acum, in istoria SUA, nu s-a intamplat ca un candidat la fotoliul de la Casa Alba sa fie spionat.
Monica