In pofida revenirii turistilor, dupa doi ani de pandemie, cel mai celebru monument din Franta se pregateste pentru un alt an dificil.
2022, desi mai bun decat ultimii doi ani, va fi totusi un an greu, crede presedintele societatii care exploateaza Turnul Eiffel (Sete), Jean-François Martins. In prezent, Turnul Eiffel atrage aproximativ 20 de mii de persoane pe zi, la fel ca in vremurile bune. Datorita vremii frumoase, a vacantelor scolare si a week-end-urilor insorite, atractivitatea Turnului pe piata franceza si cea europeana ramane ridicata, a subliniat Jean-François Martins.
Revenirea in forta a vizitatorilor europeni – 60 la suta din totalul turistilor – si prezenta buna a americanilor – 17 la suta – si a celor francezi, care reprezinta o adevarata noutate – 15 la suta – sunt principalele tendinte constatate dupa ce Turnul Eiffel a fost inchis de doua ori, cu o durata cumulata de un an, din cauza pandemiei Covid-19.
Cu toate acestea, cresterea numarului de vizitatori europeni si francezi nu a compensat decat partial absenta pietelor indepartate, in special a vizitatorilor asiatici, sustine Martins. Potrivit acestuia, de la începutul anului si pana in prezent, Turnul Eiffel a primit 1,6 milioane vizitatori si, pe ansamblul anului 2022, vizeaza 5,5 milioane de intrari, ceea ce ar reprezenta cu 10 la suta mai putin decat in 2019, ultimul an de referinta.
“Asta poate parea pozitiv, dar cele 10 procente care lipsesc sunt tocmai marja noastra” – sustine Martins. Iar daca deficitul din 2021 a fost mai mic decat se prognoza, gratie unui bun sfarsit de an, 43 de milioane de euro in loc de 70 de milioane de euro, dupa un deficit de 53 de milioane de euro in 2020, Sete ar urma sa aiba un alt an dificil din punct de vedere financiar in 2022, a declarat Martins.
Tour Eiffel spera la un ajutor din partea statului
Aceasta noua situatie deficitara va necesita, cel mai probabil, o noua recapitalizare din partea actionarilor, este de parere presedintele Sete, care spera in continuare ca va veni un ajutor din partea statului.
Construit in 1887, Turnul Eiffel se confrunta cu o costuri exorbitante pentru cea de a 20-a campanie de vopsire, care vizeaza sa ii redea culoarea originala in avanpremiera Jocurilor Olimpice din 2024. Insa, de la o nota de plata initiala de 50 de milioane de euro, costurile au urcat la 92 de milioane de euro.
De peste 30 de ani, Franta este principala destinatie turistica mondiala. In 2019, 90 de milioane de turisti internationali au vizitat Franta, iar turismul a contribuit cu 8 la suta la Produsul Intern Brut al tarii.
Monica