Ținând seama de cele mai recente dovezi științifice și în vederea protejării sănătății cetățenilor și a asigurării celor mai înalte standarde de siguranță alimentară, statele membre au aprobat o propunere a Comisiei de a interzice bisfenolul A (BPA) în materialele care intră în contact cu produsele alimentare (MCA).
Aceasta înseamnă că, după o perioadă de eliminare treptată, nu va mai fi permisă utilizarea substanței chimice respective în aceste produse în UE. Decizia se bazează pe o evaluare științifică efectuată de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA), care a concluzionat că BPA a avut „efecte nocive potențiale asupra sistemului imunitar”.
Această interdicție se va aplica în principal utilizării BPA în ambalaje, cum ar fi materialul de acoperire utilizat la cutiile metalice. Utilizarea BPA în articole de consum precum sticlele din plastic reutilizabile pentru băuturi, răcitoarele de apă sau alte articole de bucătărie va fi de asemenea interzisă.
Interdicția, care a fost propusă în urma unei consultări publice și a unor ample discuții cu toate statele membre, va fi adoptată în mod oficial după o perioadă de control de către Parlamentul European și Consiliu și va intra în vigoare la sfârșitul anului 2024.
Bisfenol A este un estrogen sintetic care poate provoaca perturbari ale sistemului endocrin, avand legatura cu cancerul de san, cancerul de prostata si alte probleme serioase de sanatate. Intra in compozitia multor ambalaje alimentare. Potrivit asociatiilor pentru protectia consumatorilor din Europa si din SUA, trebuie sa evitam alimentele conservate in recipiente metalice, precum si apa imbuteliata in plastic. Calculele arata ca, anual, sistemul de sanatate la nivelul UE e impovarat cu peste 150 de miliarde de euro din cauza afectiunilor provocate de Bisfenol A.
Monica