Este concluzia unor cercetatori italieni, care afirma ca, prin iradierea UV-C, e posibila neutralizarea completa a coronavirusului SARS-CoV-2.
Razele ultraviolete au mai fost testate cu succes si pe alte tipuri de virusuri, cum ar fi cel care provoaca hepatita C.
Cercetatorii italieni au ajuns la concluzia ca expunerea la o doza mica de ultraviolete, cand e vorba de incarcatura virala redusa, omoara coronavirusul. In cazul incarcaturii virale ridicate, cum e cea a pacientilor aflati in stare grava, fara scapare, o doza mai mare de radiatii ultraviolete, de asemenea, neutralizeaza virusul.
Profesorul Mario Clerici, de la Universitatea din Milano, unul dintre autorii studiului, a precizat ca faptul ca razele UV din soare par sa inactiveze virusul ar explica tendintele legate de repartitia si incidenta cazurilor de COVID 19.
Studiul italienilor este inca in faza de analiza, peer review, si de aceea, deocamdata, nu a fost publicat integral.
Concluziile legate de efectul ultravioletelor ar putea avea implicatii importante si in proiectarea si punerea la punct a unor metode eficace de sterilizare pentru a opri raspandirea noului virus.
Mai multi specialisti occidentali spun ca sterilizarea incaperilor este principalul beneficiu al folosirii ultravioletelor, insa in cazul pacientilor nu ar da rezultate. Iradierea sangelui cu raze UV e o procedura complexa, care se foloseste foarte rar, insa, in cazul COVID-19 nu se poate folosi, tinand cont ca virusul ataca plamanii, nu sangele.
Monica