Ofensiva Rusiei în Ucraina se voia un ‘război fulger’, dar conflictul s-a împotmolit. La un an de la declanşarea invaziei ruse, marea necunoscută rămâne întrebarea cum ar putea arăta sfârşitul războiului, notează într-o analiză France Presse.
Pentru moment, experţii se aşteaptă la o escaladare a conflictului.
Războiul “cu siguranţă nu arată niciun semn că ar fi pe cale să se termine”, constată Jon Alterman, expert al think tank-ul american CSIS (Center for Strategic and International Studies).”Fiecare tabără are sentimentul că perioada îi este favorabilă şi că depunerea armelor ar fi o eroare”, potrivit lui.
În tabăra rusească, de fapt, armata – care a înregistrat câteva succese recent în Donbas – ar putea lansa o ofensivă de amploare în primăvară. În tabăra ucraineană, voinţa de a recuceri teritoriile pierdute rămâne intactă, sprijinul SUA şi al ţărilor din Uniunea Europeană, fiind pentru moment de neclintit.
Preşedintele francez Emmanuel Macron l-a asigurat foarte recent pe omologul său ucrainean Volodimir Zelenski de “hotărârea” sa de a “însoţi” Ucraina “spre victorie”.
– Posibilă “victorie strategică” pentru Ucraina –
Liana Fix, expertă la Council on Foreign Relations (CFR), un think tank american, nu crede nici într-o victorie a Rusiei, nici într-o “victorie totală” a Ucrainei în acest an.
O mobilizare “masivă” pentru a sufoca armata rusă înseamnă necesităţi în ceea ce priveşte antrenamentele, echipamentele, hrană, domenii în care Moscova a eşuat “până în prezent”, subliniază ea. Nu atât cantitatea, cât calitatea este cea care va face diferenţa, subliniază experta citată de AFP.
Ea se aşteaptă la “unele progrese” ale armatei ucrainene, îndoindu-se în acelaşi timp de o “victorie a sa totală”, căci preşedintele rus Vladimir Putin nu va accepta niciodată înfrângerea.
Tipul de arme care vor fi livrate Kievului va fi de asemenea hotărâtor.
Echipamente precum obuze cu rază lungă de acţiune ar putea “permite armatei ucrainene să spargă acest ciclu de atac-contraatac-apărare, să slăbească capacitatea de regenerare rusă şi să obţină o victorie decisivă”, apreciază la rândul său Dimitri Minic, cercetător la Centrul pentru Rusia de la Institutul Francez pentru Relaţii Internaţionale (IFRI).
El ia în considerare posibilitatea unei victorii “strategice” pentru Kiev care ar consta în “tăierea în două a dispozitivului armatei ruse în Ucraina prin Zaporojie”.
Cu toate acestea, chiar dacă Ucraina ar reuşi să îngenuncheze armata rusă şi să avanseze pioni dinspre Herson (sud), Moscova nu s-ar recunoaşte învinsă, apreciază expertul.