Acest lucru este înșelător, a decis Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CEJ). Cazul a vizat lanțul german de farmacii dm, care a comercializat un dezinfectant care se încadrează în categoria produselor biocide.
Pe etichetă scrua “prietenos cu pielea”, iar Regulamentul UE privind produsele biocide prevede că oricine face publicitate pentru astfel de produse trebuie să includă un avertisment. Publicitatea nu trebuie să inducă în eroare în ceea ce privește riscurile pentru sănătatea umană sau animală sau pentru mediu și nu trebuie să conțină anumiți termeni în niciun caz. Regulamentul definește acești termeni în mod individual. Printre aceștia se număra “inofensiv”, “natural” sau “prietenos cu animalele”.
Nici măcar “referințele similare” nu sunt permise.”Skin-friendly” (prietenos cu pielea) este o astfel de susține Centrul pentru combaterea concurenței neloiale care, de altfel, a și a sesizat instanța. Cauza a ajuns până la Curtea Federală de Justiție (BGH) din Germania. Judecătorii de acolo au cerut CEJ să clarifice dacă “skin-friendly” este o “indicație similară” cu “inofensiv” sau “natural”.
Conform hotărârii judecătorilor luxemburghezi, termenul “prietenos cu pielea” este interzis în publicitatea pentru produsele biocide. Cuvântul evită menționarea riscurilor, poate relativiza efectele secundare dăunătoare și chiar sugerează beneficii pentru piele. Prin urmare, este înșelător și nu ar trebui să fie utilizat pe dezinfectant.nu este primul caz pentru dmPentru lanțul de farmacii dm.
Monica