Scandal de amploare în capitala Cehiei, Praga, după ce presa locală l-a identificat pe un diplomat rus care ar fi fost trimis de Kremlin să îi otrăvească pe mai mulți oficiali cehi. Potrivit presei de la Praga, agentul rus are acoperirea de diplomat și a intrat în Cehia acum două luni cu o valiză în care se afla ricin. El făcea parte dintr-un complot care viza otrăvirea mai multor oficiali ai Primăriei din Praga, ale căror acțiuni ăi deranjaseră pe oficialii de la Kremlin. Într-o emisiune, 168 de ore, difuzată pe 10 mai, pe postul public de televiziune din Cehia, s-a afirmat, citând surse care nu au fost confirmate,, că diplomatul acuzat este Andrei Konchakov. Acesta ar fi ajuns pe aeroportul Vaclav Havel din Praga acum două luni cu otrava și ar fi fost condus direct la Ambasada Rusiei din capitala cehă, un loc considerat un adevărat cuib de spionaj.
Andrei Konchakov, în vârstă de 34 de ani, a respins toate acuzațiile aduse în comentariile publicate pe site-ul de știri Seznam Zpravy, precizând că în valiza sa se aflau sticle cu dezinfectant și bomboane.
“Trebuie să fie o greșeală”, a spus Konchakov dar nu a răspuns la alte întrebări, spunând că trebuie să primească voie de la Moscova înainte de a mai vorbi. Moscova a fost acuzată în repetate rânduri că a urmărit să îi lichideze pe criticii săi de peste hotare, inclusiv prin otrăvirea cu substanța novichok a agentului Serghei Skripal, acum doi ani, în Marea Britanie. Un reprezentant al Kremlinului a spus despre povestea de la praga că este o glumă, iar un altul a spus că acuzațiile fac parte din propaganda anti-rusă. Potrivit presei locale, Konchakov este bănuit de către serviciile cehe de informații că ar fi agent sub acoperire al serviciilor de spionaj din Rusia.
Săptămânalul de investigații Respekt a publicat pe 26 aprilie un articol despre presupușii hackeri ruși care ar fi atacat infrastructura principala a Cehiei. Iar apoi au subliniat că țintele atacului prin otrăvire cu ricin ar fi chiar primarul orașului Praga, Zdenek Hrib, dar și doi dintre primarii de sectoare, Ondrej Kolar și Pavel Novotny.
Primarul Hrib este cel ce a susținut schimbarea numelui pieței din fața Ambasadei Rusiei din Praga în Boris Nemțov, după numele unui critic al Kremlinului care a fost asasinat la Moscova. La rândul său, Kolar a sprijinit înlăturarea din cartierul 6 al Pragăi a statuii unui general sovietic. Iar a iritat Moscova când a susținut ridicarea unei statui pentru Armata lui Vlasov, dezertori ruși din trupele Germaniei fasciste, care în ultimele zile ale celui de al doilea război mondial au întors armele și au contribuit la eliberarea Pragăi de sub ocupația germană. Cei trei sunt sub protecția non-stop a poliției cehe.