Parlamentul European a aprobat reforma europeană a drepturilor de autor pe internet. Acest document este unul controversat, scriu publicațiile europene, și a fost așteptat de comunitatea media şi de lumea culturală. Textul este însă contestat de platformele americane de internet şi de susţinătorii libertăţii internetului.
Legislativul comunitar a votat împotriva propunerii de respingere a proiectului Comisiei Europene, dar, de asemenea, și contra unei cereri a eurodeputatei social democrate din Austria Evelyn Regner, prezentată în numele a 38 de eurodeputaţi, ca amendamentele la acordul provizoriu să fie supuse la vot individual.
Reforma propusă de Comisia Europeană a fost adoptată până la urmă. După trei ani de negocieri între Parlamentul European şi țările membre, acordul prevede aplicarea şi în mediul online a drepturilor şi obligaţiilor legislaţiei privind drepturile de autor. Noile reguli acord[ posibilitatea autorilor şi editorilor din presă de a negocia drepturile de autor cu platforme de internet precum YouTube şi site-urile care promovează ştiri ca Google News sau Facebook.
Au fost introduse mai multe garanţii pentru a se asigura că internetul rămâne un spaţiu al libertății de expresie.
Mai mulți muzicieni spun că legislația îi va compensa corect pe artiști, în timp ce alții spun că aceasta va distruge conținutul generat de utilizator. Compania Google a declarat că legea va “afecta industriile creative și digitale ale Europei”.
Printre personalitățile care au făcut campanie împotriva directivei se numără cântărețul Wyclef Jean și inventatorul Internetului Sir Tim Berners Lee, în timp ce Debbie Harry și Sir Paul McCartney s-au numărat printre susținători.