Comisia Europeană a anunţat, astăzi, că va recurge la acţiuni legale la adresa României dacă guvernul de la Bucureşti nu revine asupra măsurilor care subminează independenţa Justiţiei şi lupta contra corupţiei. Comisia, care este apărătorul tratatelor Uniunii Europene, a avertizat în mai multe rânduri că legile impuse de către Partidul Social Democrat, aflat la putere în România, inclusiv acţiunile prin care s-a ajuns la închiderea unor procese de corupţie, au şters decenii întregi de reforme. Un purtător de cuvânt al Comisiei a confirmat că a fost transmis un avertisment guvernului de la Bucureşti, printr-o scrisoare semnată de vicepreşedintele Comisiei Europene, olandezul Frans Timmermans.
“Principalele îngrijorări se referă la evoluţiile privind interferenţa în independenţa Justiţiei şi lupta eficientă împotriva corupţiei, inclusiv protecţia intereselor financiare ale UE şi în special amendamentelor recent adoptate la Codul Penal care creează o protecţie de facto pentru infracţiuni”, a declarat Margaritis Schinas, unul dintre purtătorii de cuvânt ai Comisiei.
“O posibilă legislaţie care va permite apeluri în mod excepţional ar agrava şi mai mult situaţia statului de drept”, a spus el.
Comisia Europeană a plasat deja Ungaria şi Polonia sub o investigaţie specială din cauza statului de drept, investigaţie care, teoretic, va conduce la suspendarea dreptului lor de vot în cadrul UE, din cauza acţiunilor de a aduce tribunalele, presa, instituţiile academice şi grupurile de susţinere sub controlul mai strict al statului. Comisia a dat deja în judecată Polonia la Curtea Europeană de Justiţie din cauza schimbărilor din Justiţie prin care partidul aflat la guvernare la Varşovia deţine control substanţial asupra tribunalelor. Schinas a avertizat că acţiuni similare vor fi luate împotriva autorităţilor de la Bucureşti dacă acestea nu se aliniază observaţiilor Comisiei.