Savantii sud-africani implicati in secventierea noii variante a SARS-CoV-2, Omicron, sunt convinsi aproape suta la suta ca noua formula a coronavirusului o va inlocui pe cea dominanta in prezent, Delta.
“Mereu ne-am intrebat cine va detrona Delta, mai ales in termeni de contagiozitate” – a declarat directorul Institutului de Boli Transmisibile din Africa de Sud, Adrian Puren.
Depistarea variantei Omicron a pus o lume intreaga pe jar, mai ales ca exista riscul sa se raspandeasca rapid inclusiv in randul vaccinatilor. Organizatia Mondiala a Sanatatii crede, din informatiile de pana acum, ca e mult mai contagioasa decat Delta.
“Chiar inainte sa depistam Omicron, am constatat o inmultire a cazurilor de gripa in Africa de Sud in ultima luna. Trebuie sa fim analizam cu atentie si alte infectii respiratori si boli respiratorii” – e de parere dr.Anne von Gottberg, micribiolog sud-african.
Chiar daca, in lipsa rezultatelor de laborator, nu stim inca sigur daca Omicron ia locul variantei Delta, oamenii de stiinta sunt convinsi ca asa va fi. Deocamdata, s-au facut 87 de secventieri Omicron.
Unul dintre motive este ca numarul de infectari a inceput sa creasca rapid in Africa de Sud, mai ales in provincia foarte populata, Gauteng. Este o dovada ca procesul de inlocuire a variantei Delta deja are loc.
Omicron va declansa un nou val de imbolnaviri – al patrulea in Africa de Sud – iar infectiile ar putea ajunge la 10 mii pe zi, de la 2270 la final de noiembrie. E un numar mare de internari si in randul copiilor de sub doi ani, cu diverse afectiuni respiratorii, dar dr.von Gottberg atrage atentia ca, pentru moment, nu se cunoaste exact legatura dintre aceste imbolnaviri si Omicron. Mai ales ca unii dintre micuti au fost internati doar ca masura de precautie.
Seful Institutului de Boli Transmisibile din Africa de Sud, Adrian Puren afirma ca in patru saptamani vom afla daca Omicron poate ocoli protectia data de vaccinuri sau de trecerea prin boala si daca are simptome mai grave decat celelalte variante.
Din ce s-a observat pana acum in randul bolnavilor care au mers la medic sau au venit la spital, Omicron pare sa provoace simptome blande, intre care tuse uscata, febra, transpiratii nocturne. Sunt insa doar supozitii, trebuie sa asteptam rezultatele studiilor – atrag atentia cercetatorii.
Monica