Principalul partid proeuropean din Republica Moldova, Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS), al preşedintelui Maia Sandu, a câştigat detaşat alegerile parlamentare anticipate organizate duminică, potrivit rezultatelor preliminare prezentate de Comisia Electorală Centrală (CEC), după numărarea voturilor din 99,58% dintre secţiile de votare.
Astfel, în urma numărării voturilor din 2.141 din totalul celor 2.150 de secţii de votare, PAS a înregistrat un procent de 52,53% din voturi, depăşind astfel categoric principala formaţiune politică de stânga, Blocul Electoral al Comuniştilor şi Socialiştilor (BECS), care a fost votat de doar 27,36% din electorat.
Datele CEC arată că Partidul Politic “Şor” (PPŞ) a beneficiat de susţinerea a 5,78% dintre alegători, acesta fiind urmat de Blocul Electoral “Renato Usatîi”, cu 4,11% din voturile alegătorilor.
Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS), al preşedintelui Maia Sandu, va deţine 63 din cele 101 mandate în noul Parlament al Republicii Moldova, potrivit calculelor făcute de portalul alegeri.md.
În urma alegerilor parlamentare anticipate de duminică, PAS a obţinut 52,8% din totalul voturilor valabil exprimate, reuşit astfel să formeze o majoritate parlamentară solidă.
Trei formațiuni în noul parlament
În Parlament au mai intrat doar două formaţiuni politice: Blocul Electoral al Comuniştilor şi Socialiştilor (BECS), format din Partidul Comuniştilor din Republica Moldova, al lui Vladimir Voronin, şi Partidul Socialiştilor din Republica Moldova, al lui Igor Dodon, precum şi Partidul Politic “Şor”, condus de Ilan Şor.
BECS, care a fost votat de doar 27,17% din electorat, a obţinut 32 de mandate de deputaţi, în timp ce PPŞ, care a obţinut în alegerile de duminică un scor de 5,74%, va avea şase mandate de deputaţi.
La alegerile parlamentare anticipate au participat 23 concurenţi electorali, dintre care 20 de partide politice, două blocuri electorale şi un candidat independent, însă doar PAS, BECS şi Partidul “Şor” au trecut pragul electoral.
Pentru a accede în Parlament, partidele politice trebuie să întrunească 5% din voturile valabil exprimate, iar blocurile electorale 7%.