Etnicii romani din Ucraina ar urma sa beneficieze de o serie de noi drepturi, dupa ce presedintele Volodimir Zelenski a promulgat noua lege privind minoritatile nationale. Legea se refera la minoritatea română și la cea maghiara, nu si la ruși.
Modificarea legii a fost facuta mai ales la presiunile Comisiei Europene si ale Ungariei. Romania nu a fost foarte vocala, comparativ cu Ungaria. Poate ca in culise a ridicat problema drepturilor etnicilor romani, dar in spatiul public oficialii romani au facut comentarii doar pe ultima suta de metri, cand legea era ca si aprobata.
Schimbarea acestei legi era unul dintre cele 7 puncte din recomandarile Comisiei Europene pentru pregatirea aderarii Ucrainei la blocul comunitar.
Modificarile fusesera aprobate de parlamentul de la Kiev pe 21 septembrie.
Ce prevede noua lege
Legea nu se aplica in cazul limbii ruse, ci e cu precadere pentru limbile romana si maghiara, care se vorbesc in vestul Ucrainei. Vor fi permise, de-acum inainte, reclamele si anunturile in limbile minoritatilor, in cadrul respectivei comunitati, iar evenimentele publice si culturale se vor putea desfasura in limba minoritatilor.
Ungaria a insistat cel mai mult pentru respectarea drepturilor minoritatii maghiare din Ucraina. A amenintat chiar cu blocarea unor ajutoare destinate Ucrainei, pana ce nu se rezolva aceasta problema. Inclusiv la NATO reprezentantii guvernului de la Budapesta au refuzat dialogul cu Ucraina din acest motiv.
Monica