Newsin.ro a fost printre primele site-uri de stiri care au scris, chiar la inceputul lui ianuarie, 2020, despre ceea ce se numea la acea vreme “misterioasa pneumonie virala care a aparut in China”.
Se stia atunci doar ca epidemia izbucnise in decembrie, in zona Wuhan, cel mai probabil intr-o piata de animale, peste si fructe de mare. Primii bolnavi erau vanzatori in piata. Initial, erau cateva zeci de bolnavi, unii in stare critica. Autoritatile chineze au anuntat ca poate fi vorba de un coronavirus extrem de periculos, din familia SARS, sindromul acut respirator. De la jumatatea lui ianuarie, situatia se agrava cu fiecare ora. Initial, chinezii au spus ca nu se transmite de la om la om, informatie preluata si data ca sigura de Organizatia Mondiala a Sanatatii. Expertii OMS au luat de bun tot ce venea de la Beijing, fara sa faca propriile investigatii. La doar doua sapamani, la final de ianuarie, China recunostea ca virusul ucigas se transmite de la om la om.
Imaginile cu chinezi inchisi in casa, hraniti printre gratii, cu spitale supraaglomerate, si cu oameni luati de pe strada si dusi cu forta acasa, au inceput sa faca inconjurul lumii.
Era clar ca noul virus se va raspandi in toata lumea
Atitudinea relaxata a Organizatiei Mondiale a Sanatatii, care practic retransmitea toata propaganda chinezilor, a facut ca guvernele lumii sa realizeze totusi tarziu pericolul. Inclusiv in Romania. Pe 27 februarie, presedintele Iohannis ne linistea ca simptomele sunt ca la o raceala banala. Dupa doua saptamani, Klaus Iohannis instituia starea de urgenta. Italia a fost prima tara europeana lovita de coronavirus. Au fost zile de cosmar, cu zeci de mii de noi imbolnaviri si peste 1000 de morti pe zi.
Medicul-erou Li Weliang, arestat de chinezi fiindca a spus adevarul
Li Weliang avea 35 de ani si lucra ca medic oftalmolog la spitalul din Wuhan. Inca de la sfarsitul lui decembrie, Li Weliang a inceput sa scrie pe retelele de socializare despre adevarata fata a epidemiei virale din Wuhan. El a atras atentia ca autoritatile chineze neglijeaza epidemia. Pe 30 decembrie, pe un grup de medici din spitalul din Wuhan, Li le-a spus colegilor ca trebuie sa poarte neaparat costume de protectie pentru ca e vorba de un coronavirus periculos. Patru zile mai tarziu, era chemat la politie si retinut, sub acuzatia ca “raspandeste informatii false, care pot perturba linistea sociala”. Cateva zile mai tarziu, medicul a inceput sa tuseasca, a fost internat in spital si a murit de COVID cateva saptamani mai tarziu.