Este pentru prima oara, de la inceputul razboiului in Ucraina, cand un atac de asemenea proportii, comis cel mai probabil de ucraineni, are loc pe teritoriul Rusiei.
In zorii zilei de 30 mai, Moscova a fost tinta unui atac cu cel putin 25 de drone. Ministerul rus al Apararii a anuntat ca au fost doar opt si ca toate au fost fie distruse, fie deviate prin bruiaje electronice. Insa in unele medii din Rusia se spune ca ar fi fost 25 de drone, daca nu chiar 30. Atacul nu a provocat victime, doar doi raniti si pagube materiale. Au fost lovite inclusiv blocuri de locuinte. Kremlinul acuza Ucraina de acest atac insa conducerea de la Kiev a facut o afirmatie oarecum confuza. „Urmarim cu placere ce se intampla la Moscova, insa nu suntem implicati direct. Estimam ca asemenea atacuri vor fi si mai multe in viitor” – a declarat Mihailo Podoliak, unul dintre apropiatii presedintelui ucrainean, Volodimir Zelenski.
Americanii nu sustin astfel de atacuri
Intr-un briefing de presa, purtatoarea de cuvant a Casei Albe a comentat transant : „Nu sustinem atacuri pe teritoriul Rusiei. Asta este. Punct.”
Washingtonul, cel mai mare sustinator militar al Ucrainei, principalul furnizor de armament, pare deranjat de ideea unei eventuale implicari in atacul cu drone asupra Moscovei. Oficial, Statele Unite livreaza arme Ucrainei doar pentru a se apara de rusi si pentru a-si lua inapoi teritoriile ocupate de armata rusa. Nu si pentru atacuri in interiorul Federatiei Ruse.
Posibile scenarii dupa atacarea Moscovei cu drone
Este posibil ca Rusia sa declanseze un asalt militar de mari proportii asupra Ucrainei, in urma acestui atac. Chiar daca e vorba de doar doi raniti si de pagube materiale minore, insusi faptul ca acest atac s-a produs ar putea starni furia militara a Kremlinului. Simbolic, atacul are efecte mult mai grave. In primul rand, pentru multi rusi, razboiul din Ucraina e „undeva acolo, departe”. Dar in momentul in care dronele ajung, cu zecile, pana in capitala, starea de spirit a populatiei s-ar putea schimba si s-ar putea instala panica si nemultumirea fata de „operatiunea militara speciala” – asa cum numeste Rusia invazia din Ucraina. De asemenea, unele tari occidentale ar putea fi nemultumite, daca se confirma implicarea conducerii de la Kiev. Occidentalii vor sa ajute Ucraina, atat cat va fi nevoie, pentru a-si lua inapoi teritoriile ocupate de rusi. Insa daca se pune problema unor atacuri in interiorul Federatiei Ruse, multi dintre sustinatorii Ucrainei vor avea rezerve.
Monica