Cantarea bizantina, recunoscuta ca valoare a patrimoniului cultural al omenirii

In Stiri culturale de ultima ora

Cantarea bizantina, numita si arta psaltica, exclusiv vocala si monofonica insoteste textele liturgice. Printr-o decizie recenta, muzica bizantina a fost inclusa in Patrimoniul Cultural Imaterial UNESCO.

Este vie de doua mii si este perfecta – spun specialistii in muzica bisericeasca, dupa decizia de miercuri luata de  Organizatia Natiunilor Unite pentru Educatie, Stiinta si Cultura – UNESCO – de a recunoaste cantarea bizantina ca fiind parte a patrimoniului cultural imaterial al omenirii.

Muzica bizantina este compusa pentru rugaciuni si se canta, de regula, in biserici, desi in ultimii ani s-au inmultit concertele pe scena. Cantarea bizantina isi are radacinile in traditiile muzicale din Balcani si din estul Mediteranei, pana unde se intindea Imperiul Bizantin. A aparut dupa secolul al III-lea si a cunoscut apogeul intre secolele al XIII –lea si al XV-lea.

Muzica a crestinilor din imperiul roman de rasarit, este codificata in opt moduri sau tonuri. Este vorba de o muzica fara modulare armonica, avand cadru modal fix, spre deosebire de sistemul tonal obisnuit în muzica occidentala, care se bazeaza in principal pe doua moduri, major si minor.

Citeste si aceasta stire:  Doamna cu evantai, capodopera lui Klimt, vanduta la un pret record

 “Valoarea sa depaseste lumea ecleziastica, iar elementele sale sunt detectate in muzica populara din Balcani, turca, araba sau greaca, in general in cultura mediteraneana” – apreciaza Konstantinos Siachos, directorul scolii de muzica bizantina si traditionala din Kalamata, in sudul Greciei.

Monica

You may also read!

Test pentru a afla adevarata varsta a corpului nostru

Din cele mai vechi timpuri, savantii incearca sa afle cum are loc procesul de imbatranire. Este un proces care

Read More...

Ucraina dorește ca aliații săi să doboare rachetele lansate spre teritoriul sau; discuția vizează și România

Ucraina vrea sa aiba acelasi tratament ca Israelul: aliatii sai sa intercepteze si sa doboare rachetele lansate de rusi

Read More...

Revolut cere Meta să despagubeasca victimele fraudelor

Banca online britanică Revolut a cerut companiei Meta să le despagubeasca pe victimele fraudei, si nu doar sa puna

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Daca esti interesat de promovare pe acest site sau doresti o campanie de advertoriale complexa, www.SeoPower.ro este solutia de care ai nevoie.

Mobile Sliding Menu

@ 2024 - Toate drepturile rezervate! - News In - Stiri de ultima ora. Termeni si conditii | Despre noi | Contact | office [@] newsin.ro