Cartea tiparita va fi inlocuita de cartea electronica ? Parerile sunt impartite

In Stiri culturale de ultima ora

De cativa ani se da o batalie tacuta intre cartea tiparita si cartea in forma electronica. Deocamdata, lectura electronica pare sa fie in avantaj: tinerii sunt tot mai atrasi de a aceasta metoda de lectura. Dar multe voci afirma ca, pe termen lung, raporturile se vor inversa si cartea tiparita va recastiga suprematia.

Studiile din Occident arata ca populatia sub 50 de ani e mai atrasa de cartea electronica, decat de volumul traditional. Atuurile tin de faptul ca, in format electronic, cartea e mereu cu noi (putem citi pe telefonul mobil) si poate fi cumparata imediat ce apare, in varianta online. Cu alte cuvinte, ne scuteste de mersul la librarie. Pe de alta parte, acesta e si un dezavantaj, considera mai ales persoanele mature: mersul la librarie e o desfatare intelectuala, nu o corvoada.

Scriitorul Radu Paraschivescu declara, recent, ca la fel ca telefonul fix, cartea s-ar putea sa dispara la un moment dat, prin inlocuirea acesteia cu o serie de device-uri, insa adevaratul pericol este disparitia actului de a citi. Oamenii citesc tot mai putin, in contextul atator tentatii TV sau pe internet. Asaltati cu informatie din toate directiile, marea majoritate a populatiei citeste tot mai putin. Si, uneori, tot mai superficial. La mare cautare sunt acum cartile despre celebritatile momentului, cartile de bucatarie sau gradinarit ori cele care ofera asa-numite retete ale succesului.

Citeste si aceasta stire:  Haruki Murakami, primul roman dupa sase ani

Optimistii cred ca este imposibila disparitia cartii tiparite

Chiar daca pentru moment cartea electronica pare sa castige teren, reprezentanti ai editurilor din Marea Britanie, au spus, la o conferinta de specialitate, ca, in forma sa traditionala, cartea nu va disparea niciodata. Lectura este una dintre cele mai rafinate experiente intelectuale, iar fosnetul paginilor si tinerea volumului in mana fac parte din viata spirituala a omului. Este, de fapt, si motivul pentru care multe dintre cartile electronice redau fosnetul paginii cartilor fizice.

Parerea medicilor

Nu putini sunt oftalmologii care atrag atentia ca, mai ales la varstele mici, copiii trebuie sa citeasca, pe cat de mult posibil, carti tiparite. Device-urile si gadget-urile electronice au o lumina daunatoare (chiar daca exista si dispozitive de lectura cu filtre speciale) si sfatul medicilor este ca micutii sa nu fie expusi prea multe ore pe zi la acest tip de lumina. In plus, unii medici cred ca lectura electronica e mai obositoare pentru ochi, decat litera tiparita.

Citeste si aceasta stire:  Pelicula “Favorita” domina Premiile Academiei Europene de Film (EFA)

Monica

You may also read!

Ambasada SUA sugereaza autoritatilor române să accepte primul tur al prezidențialelor

Pentru a doua oara in mai putin de o saptamana, Ambasada Statelor Unite in Romania incearca sa tempereze “elanul”

Read More...
REGULI-LA-TRECEREA-FRONTIEREI-GERMANE-1

Reguli la trecerea frontierei germane in decembrie

Dacă plănuiți să călătoriți în Germania în decembrie, este esențial să fiți informați despre noile reguli la trecerea frontierei.

Read More...

Ultimele noutati privind alegerile prezidentiale de duminica

La alegerile din 24 noiembrie, vor fi organizate, pe teritoriul României, 18.968 de secții de votare, iar în străinătate

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Daca esti interesat de promovare pe acest site sau doresti o campanie de advertoriale complexa, www.SeoPower.ro este solutia de care ai nevoie.

Mobile Sliding Menu

@ 2024 - Toate drepturile rezervate! - News In - Stiri de ultima ora. Termeni si conditii | Despre noi | Contact | office [@] newsin.ro