Mai intai, ce inseamna carne cultivata. Sunt celule de la animale – porc, vita, pui, fructe de mare – crescute in laborator. Asadar, animalul in sine nu exista. Se obtin bucati de carne, din celule, in laborator. Celulele stau in lichide si substante speciale, in anumite conditii, pentru a se inmulti si a rezulta … friptura.
Din fericire, procesul tehnologic de obtinere a carnii de laborator este inca foarte costisitor, asa ca probabil ca in urmatorii 10-15 ani nu ne vom trezi in farfurie cu fripturi crescute in laborator. in acest moment, in Europa, cei mai avansati in materie de carne cultivata chimic sunt olandezii. Insa tot mai multe firme de bio tehnologie din strainatate isi indreapta privirile spre piata europeana. Cel mai recent exemplu este Aleph Farms, companie israeliana, care a depus cerere in Elvetia pentru a-si comercializa fripturile sale de vita crescute in laborator. Este putin probabil ca produsele sale sa ajunga in supermarketurile elvetiene inainte de 2030.
Compania, care il are printre investitori pe actorul american Leonardo DiCaprio, a depus o cerere la Oficiul Federal pentru Siguranta Alimentara si Afaceri Veterinare (FOSV) in vederea comercializarii primelor sale fripturi de vita de crescatorie, a anuntat miercuri intr-un comunicat de presa.
Start-up-ul, cu sediul in Rehovot, la periferia Tel Avivului, a depus deja cereri de autorizare in Israel, Statele Unite si Singapore, dar Elvetia este prima tara din Europa in care face demersuri.
Parteneriat cu Migros
In Elvetia, Aleph Farms si-a unit fortele cu lantul de supermarketuri Migros – cel mai mare retailer din tara alpina – care a achizitionat o participatie in cadrul companiei in 2019, pentru a explora potentialul acestei noi tehnologii. In cazul in care produsul Aleph Farms va fi aprobat, acesta va fi probabil disponibil initial doar in restaurantele de lux, explica Tristan Cerf, purtator de cuvant al supermarketurilor Migros. “Vor mai trece ani pana cand produsul va fi vandut in supermarketuri”, – afirma Tristan Cerf.
O serie de intreprinderi nou infiintate – start-ups – se ocupa de carnea cultivata, care are ca scop producerea de proteine animale cu un impact mai mic asupra mediului decat cresterea intensiva a animalelor in ferme. Deocamdata, insa, costurile de productie sunt inca foarte ridicate, dar scad destul de repede. Initial, un kilogram de carne de laborator ar fi ajuns sa coste in jur de 70.000 de dolari, dar acum a coborat la cateva mii, potrivit estimarilor.
Monica