Spre deosebire de cuburile standard de gheata, care sunt facute in mod evident din apa inghetata, gheata uscata este de fapt facuta dintr-un gaz! Mai exact, din dioxid de carbon. In aceasta forma solida, gheata uscata este mult mai rece decat gheata clasica, cu o temperatura de -78,5 ° C. Asta inseamna ca gheata carbonica este capabila sa mentina produsele mult mai reci decat gheata obisnuita, iar in medii foarte izolate poate mentine alimentele reci pentru perioade foarte lungi de timp.
Cum este produsa gheata carbonica
Metoda de producere a ghetii uscate poate parea surprinzator de simpla. Dar, pentru a obtine o gheata carbonica de calitate superioara, este nevoie de dioxid de carbon de o puritate de 99,99% din sursa naturala (zacaminte natural), acesta este un dioxid de carbon alimentar, si este transportat exclusiv in cisterne care transporta dioxid de carbon alimentar. Mai exista si CO2 tehnic, folosit pentru aplicatii industriale iar acesta este obtinut printr-o varietate de metode, inclusiv rafinarii si diverse procese de fermentare. Acest gaz de dioxid de carbon este apoi presurizat si refrigerat pana cand acesta se transforma intr-o forma lichida. Dupa terminarea acestei etape, presiunea este redusa.
Atunci cand presiunea este redusa, portiunile de dioxid de carbon lichid se vaporizeaza, ceea ce duce la o scadere brusca a temperaturii lichidului de dioxid de carbon care ramane. Rezultatul final este solidificarea lichidului intr-o forma de zapada, care este apoi comprimata in blocuri, granule sau placi. Fiind folosita in indistria alimentara, este important ca gheata carbonica sa fie 100% alimentara. Gheata uscata se poate folosi in bauturi, pentru transporturi medicale, in industria alimentara sau la evenimente speciale. De aceea, gheata carbonica trebuie sa provina din surse sigure, si sa contina dioxid de carbon cu cel mai inalt grad de puritate.
Daca decizi sa folosesti gheata carbonica la urmatorul eveniment, exista cativa pasi importanti pe care trebuie sa sa-i faci pentru a te asigura ca beneficiezi de tot ceea ce are de oferit gheata uscata, dar si ca faci acest lucru in siguranta.
In primul rand, ori de cate ori manipulezi gheata carbonica, este important sa folosesti un echipament adecvat, si manusi.
Atunci cand transporti sau depozitezi gheata carbonica, asigura-te ca este ambalata intr-un recipient izolat corespunzator, care nu este in contact direct cu ceva ce se poate deteriora la rece.
Nu este recomandat sa astepti pana in ultimul moment pentru a cumpara gheata carbonica, trebuie sa o comanzi cu cel putin 2-3 zile inainte, iar livrarea trebuie facuta in ziua in care vrei sa o folosesti.
La ce poti folosi gheata carbonica
Cresterea accelerata a plantelor – O cantitate mica de CO2 va grabi rata de crestere a plantelor. Lasa gheata uscata sa sublimeze in imediata apropiere a plantelor timp de 10-15 minute zilnic.
Efect vizual de ceata – Gheata uscata, atunci cand intra in contact cu apa fierbinte, va produce o ceata deasa. Gheata carbonica este o optiune foarte populara la evenimente, pe ringul de dans, deoarece nu porneste detectorul de fum, este mai grea decat aerul si ramane intotdeauna sub nivelul genunchilor inainte de a se evapora in mod natural.
Congelarea fructelor proaspete si racirea alimentelor – Plasarea ghetii carbonice in partea inferioara a recipientului de alimente, este o modalitate foarte economica de a stoca produse pentru o perioada extinsa de timp, inclusiv de a congela fructe si legume proaspete.