Oamenii surprinsi in preajma vulcanului din Noua Zeelanda, chiar in momentul eruptiei, sunt asa de arsi ca nu pot vorbi, iar politia depune eforturi pentru a-i identifica. Vulcanul a erupt luni, pe Insula Alba, o mica formatiune nelocuita. In zona se aflau multi turisti. Numarul persoanelor care si-au pierdut viata a ajuns la sase.
Politia neo-zeelandeza a anuntat ca se indoieste ca ar mai exista supravietuitori. Pana in acest moment sunt 6 morti, 8 disparuti si 30 de raniti. De teama unei intensificari a activitatii vulcanice, echipele de cautare si salvare nu au putut pune piciorul pe insula. Vulcanul de pe Insula Alba, unul dintre cei mai activi din Noua Zeelanda, a erupt luni, iar norii de cenusa au ajuns la o inaltime de aproape 3, 700 kilometri.
30 de raniti, multi desfigurati
30 de persoane au fost ranite in eruptie; multe dintre ele au arsuri pe 90 la suta din corp. Nu e vorba doar de arsuri de piele; si organele interne au suferit arsuri. Nu pot vorbi, sunt de nerecunoscut, iar politia incearca identificarea lor. Medicii de la spitalele unde sunt internati spun ca numarul mortilor va creste, intrucat multi dintre raniti nu au, practic, sansa sa supravietuiasca.
Expertii avertizasera ca se poate produce o eruptie in orice moment
Vulcanologii neo-zeelandezi avertizasera ca o eruptie e iminenta si ca turistii adusi sa viziteze Insula Alba, unul dintre principalele puncte de atractie, sunt in pericol. Cu toate acestea, agentiile de turism nu au tinut cont de semnalul de alarma pe care expertii l-au tras cu mult timp inainte. In momentul tragediei, pe insula se aflau 47 de turisti.
Monica