Chiar daca e un Revelion “in berna”, cum il numea presa franceza, fara petreceri sau evenimente publice si cu multe familii indoliate, trecerea in 2021 inseamna bucurie ca am scapat de odiosul 2020 si speranta ca iesim din pandemie si, poate, ne reluam cat de cat viata de dinainte.
Petrecerile de strada sunt interzise peste tot in lume, iar restaurantele raman inchise la miezul noptii – o atmosfera sumbra in mai toate marile orase de pe mapamond. La Sydney, in Australia, au avut loc traditionalele focuri de artificii, la trecerea in noul an, dar fara public. La fel de straniu, fara tipenie de spectatori, a fost show-ul filmat de David Guetta, celebrul DJ, in fata la Louvru: singur, scaldandu-se intr-o baie de lumini. Toate pietele centrale si zonele, candva aglomerate, sunt acum supravegheate de politie, inclusiv cu drone. Peste tot sunt restrictii de circulatie in noaptea de Revelion.
In Franta, numar record de politisti pe strazi in seara de Revelion : 100.000, cu o tripla misiune – respectarea restrictiilor de circulatie, depistarea petrecerilor ilegale si prevenirea violentelor. Si Viena e pustie de Revelion. In centru, unde in noaptea dintre ani lumea se aduna sa ciocneasca o cupa de sampanie si sa se bucure, puteau fi vazute doar patrule de politisti.
Petrecerile si evenimentele private, in spatii inchise sau deschise sunt interzise in Romania, iar restrictiile de circulatie intre orele 23.00 si 5.00 au fost mentinute si de Revelion. Impatimitii artificiilor si ai petardelor au avut activitate febrila si au lansat bombe dupa bombe, pana in ora 23.
La Wuhan, locul de a pornit pandemia, oamenii au petrecut fara griji
Daca mare parte din planeta – Europa si Americile, in special – a fost lipsita de placerea petrecerilor in strada, in China nu au existat restrictii. Nici la Wuhan, locul de unde, fix acum un an, incepea nenorocirea. Oamenii au iesit in centru, in grupuri foarte mari si au asteptat sosirea lui 2021 unul langa altul, fara masuri de distantare, doar cu masca.
Monica