Centenarul Marii Uniri naste emotii in inimile tuturor romanilor, deoarece marcheaza unul dintre cele mai glorioase evenimente din istoria noastra – nasterea Romaniei Mari.
Povestea Marii Uniri incepe la data de 27 martie 1918, atunci cand Basarabia s-a unit cu Romania, urmand ca in ziua de 28 noiembrie 1918, Bucovina sa se uneasca cu Romania. Ziua de 1 decembrie a ramas in istoria tarii noastre ca ziua nasterii poporului roman, prin unirea Transilvaniei, Banatului, Crisanei si Maramuresului cu tara mama.
Toate cele trei uniri alcatuiesc Marea Unire si momentul nasterii Romaniei Mari, vis al tuturor romanilor care devine realitate prin eforturile remarcabile ale cuplului regal Regele Ferdinand si Regina Maria.
Un moment important in realizarea Marii Unirii a avut loc in Octombrie 1917, atunci cand Basarabia si-a declarat independenta fata de Rusia.
In urma infrangerii Puterilor Centrale, se destrama imperii, precum este cel Austro-Ungar si este astfel posibila eliberarea Transilvaniei de sub dominatia acestuia.
Dupa ce la 28 noiembrie este votata “Unirea neconditionata si pe vecie a Bucovinei, in vechile ei hotare pana la Ceremus, Colacin si Nistru cu Regatul Romaniei”, au urmat negocierile cu Ungaria. La 18 noiembrie este publicat manifestul “Catre popoarele lumii”, prin care este convocata Adunarea Nationala a Romanilor din Transilvania si Ungaria.
Sunt alesi prin vot universal 600 de deputati si 628 de reprezentanti ai organizatiilor si societatilor culturale care voteaza unirea tuturor teritoriilor locuite de acestia cu Regatul Romaniei.
Intr-o zi mohorata de duminica, 1 decembrie 1918, campul lui Horea gazduieste Marea Adunare de la Alba Iulia, zi in care are loc si marea cuvantare a lui Vasile Goldis.
Dupa cum scriitorul Barbu Stefanescu-Delavrancea spunea dupa Unire: ,,Noi n-am intrat in haosul acestui macel pentru cuceriri, ci pentru desrobiri. Noi nu vrem ce nu este al nostru, ci vrem unirea cu fratii nostri din Ardeal, din Banat si din Bucovina. Noi nu croim cu sabia o patrie noua, ci ne-o intregim”.