La fel cum a făcut în cazul epidemiei de coronavirus, de anul trecut, care a explodat în China până când nu a mai putut fi ținută secretă de către regimul comunist de la Beijing, acum o altă boală bântuie acest stat asiatic. Și, din nou, regimul lui Xi Jinping este nevboit să recunoască pericolul abia când situația scapă de sub control. Peste 6.000 de persoane din oraşul Lanzhou, capitala provinciei Gansu din nord-vestul Chinei, au fost testate pozitiv pentru bruceloză, a recunoscut în cele din urmă guvernul local. Focarul infecției a apărut după ce o bacterie a fost scăpată anul trecut dintr-un laborator al unei companii bio-farmaceutice care produce vaccinuri pentru animale, potrivit agenției Reuters.
Mii de teste în China
Guvernul a testat 55.725 de locuitori ai oraşului, dintre care 6.620 au avut până în prezent rezultate pozitive la bruceloză, a anunţat guvernul din Lanzhou în cadrul unei conferinţe de presă.
Noile date demonstrează aproape o dublare a cazurilor – de la 3.245 de rezultate pozitiv la 14 septembrie.
Bruceloza este o boală transmisă de animale sau prin produse de origine animală. În general, nu se transmite de la om la om, însă poate provoca febră, dureri articulare şi dureri de cap. Unele simptome pot deveni cronice şi nu dispar niciodată.
Un laborator public din oraş a folosit în iulie-august 2019 un dezinfectant expirat pentru producţia de vaccinuri anti-bruceloză destinate animalelor, au anunţat autorităţile chineze. În consecinţă, sterilizarea a fost incompletă iar bacteriile au fost încă prezente în emisiile de gaze ale companiei – uzina bio-farmaceutică din Lanzhou pentru creşterea animalelor.
Gazul contaminat s-a răspândit prin aer până la Institutul de Cercetări Veterinare din apropiere, unde a infectat aproape 200 de persoane, în decembrie anul trecut.
Biroul sanitar din Lanzhou a declarat că bacteria a provenit în general de la oi, bovine şi porci.
Laboratorul şi-a cerut scuze anul acesta şi i-a fost retrasă autorizaţia de producţie a vaccinurilor împotriva brucelozei.