China spionează Uniunea Europeană prin clienții săi. Scandal la Bruxelles

In Stiri externe de ultima ora

Serviciile belgiene de informații au confirmat că investighează potențiale acțiuni de spionaj ale Chinei din interiorul ambasadei Maltei la Bruxelles, potrivit EU Observer. Ancheta a început la solicitarea a doi europarlamentari.

“Au fost chinezi implicați în renovarea ambasadei Maltei în 2007, iar acest lucru ne-a atras atenția”, a precizat Serviciul secret al Belgiei (VSSE). Suspiciunile VSSE au apărut “fără ca un alt serviciu străin să ne atragă atenția la acest fapt”, au precizat reprezentanții serviciilor, care a încercat să nu acuze direct China de spionaj. Și nici Malta.

“Nu au fost probe că activitățile de spionaj chineze au avut loc practic din această clădire și niciodată nu am spus că a fost cazul. Și este incorect faptul că VSSE acuză oficial Malta de spionaj”, se precizează în comunicatul serviciilor belgiene.

Totuși, publicația franceză Le Monde a scris despre îndelungatele suspiciuni pe care VSSE le avea că serviciile chineze de informații au instalat echipamente de supraveghere în ambasada Maltei la UE din 2007, când o firmă chineză a renovat clădirea. De fapt, belgienii au primit un pont de la serviciile de informații britanice, spun cei de la Le Monde, după care șeful spionilor belgieni l-a informat direct pe ministrul belgian de externe de atunci, Didier Reynders. Potrivit unui protocol dinainte stabilit, Belgia trebuie să avertizeze instituțiile UE cu privire la posibile amenințări de spionaj. Însă șeful diplomației europene, Josep Borrell, a spus vinerea trecută că instituțiile europene nu au primit nici un avertisment.

Citeste si aceasta stire:  Ai Weiwei: Înlăturarea lui Hu Jintao arată lupta internă pentru putere în China

“Dacă belgienii aveau să ne spună ceva [despre amenințarea China-Malta], o făceau, dar deocamdată acest lucru nu s-a întâmplat”, a declarat Borrell.

Borell nu a dorit să comenteze dacă a discutat acest subiect cu Reynders, care este acum comisar european.

Doi europarlamentari olandezi nu au lăsat însă chestiunea să dispară și au scris un raport în care au subliniat că în cazul în care ambasada Maltei la UE a fost compromisă, acest lucru reprezintă un risc grav de securitate atât pentru Comisia Europeană, cât și pentru celelalte state membre ale Uniunii, pentru că statele au la dispoziție documente considerate sensibile. Ei au cerut o revizuire a securității UE și o anchetă totală în acest caz. Malta a încercat să minimalizeze scandalul și a spus că China a donat doar niște mobilă ambasadei. Dar, scrie EU Observer, ipoteza spionajului nu a fost abandonată, mai ales că în ultimii ani Malta a curtat China și Rusia pentru investiții. O firmă chineză, Shanghai Electric Power, de exemplu, a cumpărat 33 la sută din acțiunile companiei malteze de distribuire a energiei Enemalta în 2014 – cu puțin timp înainte ca Enemalta să devină implicată într-un scandal de corupție care au legat-o și de asasinarea jurnalistei malteze Daphne Caruana Galizia în 2017.

Citeste si aceasta stire:  China a început să cumpere, brusc, teste PCR cu 6 luni înainte de confirmarea primului caz de Covid-19 în Wuhan

“Când vezi știrile recente din Malta – uciderea unei ziariste de investigații și trafic de armament – crezi că totul e posibil”, a spus o sursă din serviciile de spionaj belgiene. “Este incredibil. Didier Reynders știa despre super poziția Chinei în cartierul diplomatic și a păstrat informația pentru el”, a mai spus sursa.

You may also read!

Lanț de scandaluri de coruptie in clasa politica romaneasca

Cu doar cateva luni inainte de alegeri, PNL si PSD se confrunta cu scandaluri de coruptie care le zdruncina

Read More...

Zelenski are un rival redutabil si vrea sa scape de el: Valeri Zalujnîi

Zalujnîi este comandantul sef al armatei ucrainene si un critic al presedintelui Volodimir Zelenski. De asemenea, este un adversar

Read More...

Controale si amenzi la magazinele Selgros din toată țara

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a controlat intreg lanțul de 23 de magazine, din România, apartinând operatorului economic

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Daca esti interesat de promovare pe acest site sau doresti o campanie de advertoriale complexa, www.SeoPower.ro este solutia de care ai nevoie.

Mobile Sliding Menu

@ 2018 - Toate drepturile rezervate! - News In - Stiri de ultima ora