Chinezii devin stapani peste o parte din portul german Hamburg

In Stiri de afaceri de ultima ora

In pofida controverselor aprinse, guvernul german a fost de acord ca o firma din China sa cumpere 24,9 la suta dintr-un terminal din portul Hamburg, cel mai mare din Germania.

Mai multi membri ai cabinetului s-au opus, insa cancelarul Olaf Scholz a facut presiuni mari pentru perfectarea tranzactiei. Ete primul scandal de proportii cu care se confrunta guvernul social-democratului Scholz.

Astfel, firma Cosco  din China, devine stapana pe 24,9 la suta dintr-unul din terminalele din portul Hamburg. Initial, Cosco dorea sa achizitioneze 35 de procente. Chiar daca un procent de 24,9 la suta nu inseamna ca investitorii chinezi vor avea un cuvant de spus in strategia portuara, decizia de a primi banii chinezilor e discutabila din multe puncte de vedere. Cu atat mai mult cu cat chinezii au facut achizitii masive in Germania, in sectoare strategice, iar in ultimii ani guvernantii de la Berlin se laudau ca doresc sa opreasca acest fenomen.

Ministrul de externe a protestat in scris fata de aceasta decizie, care insa a fost aprobata fiindca ministrii social-democrati din guvernul de coalitie au votat, in bloc, pentru.

Citeste si aceasta stire:  In ce consta activitatea unui traducator? Are sens sa te adresezi doar profesionistilor?

Chinezii sunt la cumparaturi in Europa

Investitorii chinezi – multi dintre ei avand firme paravan care, in realitate, lucreaza cu guvernul comunist de la Beijing – cumpara tot ce pot in tarile Uniunii Europene. Precedenta Comisie Europeana, condusa de Jean-Claude Juncker, elaborease chiar o strategie de verificare temeinica a investitorilor din terte tari – o aluzie clara la China.

Membri ai guvernului si analisti atrag atentia ca investitia “mareste disproportionat influenta strategica a Chinei in infrastructura europeana de transport si sporeste dependenta germana de China”. Mai ales ca regimul comunist de la Beijing nu permite Germaniei nicio participatie in vreun port din China.

Cancelarul Scholz a fost primar al Hamburgului si, se pare, intensul lobby chinez a dat roade. Scholz viziteaza China in zilele urmatoare. Si in plan european starneste ingrijorare decizia de permite chinezilor sa controleze, practic, o parte din transportul maritim european.

Monica

You may also read!

Klaus Iohannis, primit de premierul Greciei și cățelul acestuia

Preşedintele Klaus Iohannis a avut vineri, la Atena, o întrevedere cu premierul Republicii Elene, Kyriakos Mitsotakis, în cadrul vizitei

Read More...
Invata-Limba-germana-pentru-adulti-si-copii1

Începe să înveți germană gratuit, prin 3 metode

Progresele tehnologice ne permit acum să accesăm informații cu doar câteva clickuri. De asemenea, datorită tehnologiei, putem comunica cu

Read More...

Peste 13.000 de soldați ucraineni au fost uciși de la începutul invaziei rusești

Cel mult 13.000 de militari ucraineni au fost ucişi de la declanşarea invaziei de către Rusia, în februarie, a

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Daca esti interesat de promovare pe acest site sau doresti o campanie de advertoriale complexa, www.SeoPower.ro este solutia de care ai nevoie.

Mobile Sliding Menu

@ 2018 - Toate drepturile rezervate! - News In - Stiri de ultima ora