Cererea mondiala de aur a crescut cu 7 la suta in primul trimestru al acestui an, dupa ce bancile centrale au achizitionat o cantitate record pentru ultimii 6 ani: 145,5 tone de aur, cu 68 la suta mai mult decat in aceeasi perioada a anului trecut. Printre bancile centrale care au cumparat cel mai mult aur figureaza cele din Rusia si China – anunta Consiliul Mondial al Aurului, in raportul periodic publicat joi.
Expertii noteaza ca, la nivel mondial, se incearca o diversificare a activelor, pentru a reduce dependenta de dolarul american.
Consiliul Mondial al Aurului noteaza ca, pentru prima data dupa 2014, pe langa cumparatorii obisnuiti, cum ar fi Kazahstan sau Turcia, au mai aparut tari cu achizitii importante de metal galben, cum ar fi Ecuador, Qatar si Columbia.
“Continua sa se inregistreze o cerere puternica de aur, venita din partea bancilor centrale. Ne asteptam la un an bun in privinta achizitiilor de aur” – a declarat Alistair Hewitt, director de studii de marketing al Consiliul Mondial al Aurului.
Consumul de aur pentru bijuterii e intr-o crestere modesta, de doar un procent, in primul trimestru, datorita cererii venite din India.
In schimb, cererea din partea utilizatorilor industriali a scazut cu 3%.
Monica