Astăzi se sărbătorește pe plan mondial Ziua Libertății Presei, însă analiștii politici atrag atenția că libertatea jurnaliștilor trece prin etape grele. De exemplu, anul trecut a fost unul negru pentru jurnaliștii din întreaga lume. Nu mai puțin de 95 de ziariști și-au pierdut viața în 2018 în timpul exercitării meseriei, acesta fiind cel mai grav bilanț din ultimii șase ani, a anunțat Federația Internațională a Jurnaliștilor (IFJ). Anul cu cele mai multe decese în rândul presei a fost 2006, când în toată lumea au fost uciși 155 de jurnaliști. În 2018, un caz de jurnalist asasinat a atras atenția și oprobiul întregii lumi. Este vorba de uciderea ziaristului saudit Jamas Khashoggi, în octombrie anul trecut, la Consulatul General al Arabiei Saudite din Istanbul, Turcia. Cazul a declanșat o criză diplomatică între Turcia și Arabia Saudită și un cor de condamnări internaționale la adresa autorităților saudite, considerate complice la oribila crimă. Și anul acesta a fost marcat de o crimă în rândul presei. Este vorba de o tânără jurnalistă britanică, Lyra McKee, ucisă în timpul unor revolte în Londonderry.
Totuși, Afganistanul rămâne țara cea mai periculoasă pentru exercitarea profesiei de jurnalit, cu 16 decese înregistrate anul trecut.
Nouă jurnaliști au murit doar într-un singur eveniment sângeros în capitala țării, Kabul, în urma unui atac cu bombă. Dar și în Statele Unite au fost uciși jurnaliști, anul trecut. Cinci ziariști au fost împușcați mortal în urma unui atac la sediul ziarului Capital Gazette din Maryland, de către un bărbat care încercase de ma multe ori să dea publicația în judecată.