Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a controlat intreg lanțul de 23 de magazine, din România, apartinând operatorului economic Selgros Cash&Carry SRL, pentru a verifica modul în care sunt respectate prevederile legale în domeniu.
In urma neregulilor constatate, comisarii ANPC au aplicat pana in acest moment, verificarile aflandu-se inca in derulare, urmatoarele sanctiuni:
– amenzi contraventionale in valoare de circa 650.000 lei
– 4 avertismente
– oprirea definitiva de la comercializare a produselor alimentare neconforme, in valoare de aproximativ 45.000 lei
– oprirea temporara a prestarii de servicii pentru agregatele frigorifice din magazinul Selgros Oradea, pana la remedierea deficientelor
– inchiderea temporara pentru o perioada de pana la 6 luni a magazinului din municipiul Iasi
– propunerea inchiderii temporare pentru o perioada de 6 pana la 12 luni, a magazinului Selgros Baneasa, din Bucuresti
– propunerea emiterii deciziei de incetare a practicii comerciale incorecte 3 magazine.
” Am demarat o noua actiune de verificare a marilor retele comerciale. Vom indesi controalele si vom lua masuri din ce in ce mai ferme, pana vom avea pe piata aceeasi calitate a produselor cu cele aflate pe rafturile magazinelor din vestul Europei. Am mai spus: NU SUNTEM CONSUMATORI EUROPENI DE MANA A DOUA!” – a declarat Horia Constantinescu, presedintele ANPC.
Principalele nereguli constatate:
comercializarea unor legume si fructe deteriorate si care nu respecta indicatiile de calitate de pe eticheta (diferente de calibru)
comercializarea unor produse preambalate care nu respecta cantitatea neta inscrisa pe eticheta de produs
neafisarea, in zona gastro, a listei ingredientelor, a valorii lor nutritionale, a alergenilor, a greutatii produsului, a faptului ca provin din produse congelate, acolo unde este cazul, si a aditivilor pe care produsele preparate in locatie le contin
comercializarea unor produse congelate cu acumulari masive de gheata si arsuri de congelare, astfel ca se ridica suspiciunea rezonabila de intrerupere a lantului frigorific
nerespectarea regimului de temperatura pentru depozitarea produselor sau pentru produsele finite pastrate la masa calda
conditii improprii de lucru in zona de carmangerie: camera transare si cea de depozitare cu tavane exfoliate de vopsea pe zone intinse, cu pete de mucegai, peretii murdari, cu rugina, plinte murdare cu acumulare de impuritati
folosirea unor agregate frigorifice cu acumulare de praf, rugina si alte impuritati
comercializarea unor produse din carne cu acumulare de lichid in interiorul ambalajului
comercializarea unor produse alimentare cu ambalaj deteriorat si a unor oua de consum cu coaja crapata/sparta
folosirea unor pile pentru ascutitul cutitelor cu depuneri de rugina sau a unor cutite neprofesionale
lipsa mentionarii compozitiei fibroase tradusa in limba romana, pentru produsele textile sau din piele
comercializarea produselor din peste si a pestelui proaspat fara a fi acoperite de fulgi de gheata
depozitarea unor produse destinate neutralizarii, in acelasi spatiu cu produse conforme
igienizare necorespunzatoare, existenta unor resturi de produse pe paviment, in spatiul comercial
lipsa unei evidente privind productia de produse de patiserie coapte in unitate, care sa permita stabilirea cantitatii coapte in ziua in curs
folosirea unor echipamente de coacere cu depuneri de rugina, resturi alimentare
depozitarea unor produse fara elemente de identificare caracterizare
lipsa unor cantare verificate metrologic in zona gastro
nerespectarea regimului promotiilor (comercializarea unor produse in sistem multipack fara a se gasi in magazin produsul de referinta, neprecizarea noului pret redus, in comparatie cu cel vechi)
comercializarea unor produse cu data limita de consum depasita.
Monica