Oficialii de la Kiev au confirmat un prim caz de infectare cu coronavirus din Ucraina, a declarat Ihor Kuzin, directorul interimar al Centrului pentru sănătate publică din cadrul Ministerului ucrainean al Sănătăţii.
Bărbatul a fost internat sâmbătă în oraşul Cernăuţi (vest), după ce a călătorit în Ucraina din Italia, prin România, a precizat Kuzin.
Potrivit ministrului adjunct al Sănătăţii, Viktor Liaşko, bărbatul a zburat din Italia în România şi s-a întors cu maşina în Ucraina.
Pacientul se află într-o stare stabilă, iar soţia acestuia s-a plasat în izolare la domiciliu, a adăugat Liaşko.
“Ieri v-am spus că avem patru cazuri suspecte”, a precizat Liaşko. “Astăzi, unul dintre aceste cazuri a fost confirmat”, a completat el.
În februarie, Ucraina şi-a evacuat cetăţenii din provincia chinezească Hubei, ceea ce a dus la confruntări între poliţie şi protestatari în faţa unui sanatoriu unde cei evacuaţi au fost plasaţi în carantină obligatorie.
Coronavirusul pare să se răspândească în prezent mult mai rapid în afara Chinei decât în interiorul acesteia, la nivel mondial numărul cazurilor de infectare ajungând la 90.914, dintre care 3.116 de decese, în 76 de ţări şi teritorii.
O potenţială ţintă pentru dezvoltarea unui medicament a fost identificată într-o proteină recent mapată din noul coronavirus, a anunţat o universitate din Statele Unite.
Proteina recent mapată se numeşte Nsp15. Ea este o componentă a coronavirusurilor şi este esenţială pentru ciclul de viaţă şi virulenţa acestora, a declarat Andrzej Joachimiak, profesor la Universitatea din Chicago, citat într-un comunicat emis luni de Universitatea Northwestern.
După trasarea unei structuri 3D a proteinei Nsp15 din noul coronavirus, cercetătorii de la mai multe universităţi americane au descoperit că medicamentele care au fost concepute anterior pentru epidemia de Sindrom Acut Respirator Sever (SARS) ar putea fi dezvoltate pentru a deveni medicamente eficiente împotriva COVID-19. Studiile publicate în 2010 asupra coronavirusului SARS au relevat că inhibarea Nsp15 poate încetini replicarea virală.
”Proteina Nsp15 a fost studiată în cazul SARS drept ţintă pentru dezvoltarea de noi medicamente, însă nu s-a ajuns niciodată foarte departe deoarece epidemia SARS a dispărut, iar dezvoltarea noilor medicamente s-a încheiat. Au fost identificaţi unii inhibitori, dar nu s-a ajuns niciodată la dezvoltarea unor medicamente. Inhibitorii care au fost dezvoltaţi pentru SARS ar putea fi acum testaţi împotriva acestei proteine”, a explicat Karla Satchell, profesoară de microbiologie-imunologie la Universitatea Northwestern.