La data de 31 octombrie oameni din diferite colturi ale lumii sarbatoresc noaptea de Halloween, o abreviere pentru “All Hallows Evening”.
Printre cele mai cunoscute tari care celebreaza aceasta data se numara Statele Unite, Canada, Irlanda, Regatul Unit si Puerto Rico, insa este sarbatorita ocazional si in unele zone ale Australiei si Noua Zeelanda. Petrecerile de Halloween sunt nelipsite si din Romania.
Fiind o sarbatoare extrem de populara in America de Nord si Canada, 65 de procente dintre americani se pregatesc pentru noaptea de Halloween decorandu-si casele si sculptand devlecei, pe care ii lumineaza cu ajutorul unor felinare. De asemenea, se costumeaza in personaje din povesti de groaza, iar copiii imbracati in astfel de costume colinda din casa in casa si primesc in schimb bomboane. De altfel, este perioada anului cu cele mai mari vanzari de bomboane.
Irlandezii din zonele rurale sarbatoresc Halloween-ul cu focuri aprinse, asemeni perioadei celtilor, fiind nelipsit obiceiul copiilor de a imbraca costume deosebite si a colinda vecinii in schimbul dulciurilor pe care le primesc.
Printre cele mai cunoscute dulciuri care se pregatesc in aceasta perioada sunt merele glazurate si “barmbrack”, aceasta fiind o prajitura usoara cu fructe in care se introduce un inel sau o moneda. Sunt nelipsite, de asemenea, painea si placinta de dovleac.
Ziua de 1 noiembrie simbolizeaza sarbatoarea persoanelor stramosilor in Haiti, numita Fed Gede, Ziua Mortilor in Mexic si Spania sau Ziua Tuturor Sufletelor in Italia si in Polonia. In Romania, 1 noiembrie marcheaza Mosii de toamna sau Sambata Mortilor.
Avem si un echivalent al noptii de Halloween in noaptea de Sfantul Andrei, care are ca semnificatie in traditia populara noaptea in care spiritele ies in lume, iar lupii pot vorbi. De asemenea, este noaptea in care fetele isi pot visa sortitii daca isi pun busuioc sfintit sub perna.