Comisia Europeana da in judecata Romania “pentru aerul poluat din Bucuresti”, iar in urma unei eventuale condamnari, vom fi nevoiti sa platim intre 100.000 si 400.000 de euro pentru fiecare zi in care problema poluarii ramane nerezolvata.
Potrivit Primariei Capitalei, Romania se afla in aceasta situatie din cauza nerespectarii conditiilor de calitate a aerului, impuse de legislatia europeana intr-o perioada anterioara actualului mandat. Inca din anul 2007 in Capitala s-au depasit valorile concentratiilor medii zilnice si anuale pentru pulberi in suspensie PM10, astfel incat sanctiunea ce ar urma sa fie aplicata de catre Curtea de Justitie Europeana se adreseaza perioadei 2007-2014.
Pentru a solutiona aceasta problema, Primaria Capitalei a elaborat Planul Integrat de Calitate a Aerului (PICA), care implica efortul tuturor celor responsabili de traficul urban, cat si de imbunatatirea eficientei energetice si reducerea poluarii produse de activitatile de constructii.
Masurile prevazute de planul PICA urmaresc mentinerea nivelului de poluare in limitele acceptate de Uniunea Europeana. De asemenea, administratia Primariei Capitale sustine ca a luat mai multe masuri pentru a imbunatati calitatea aerului, respectiv:
- Modernizarea transportului public;
- Recuperarea spatiilor verzi;
- O mai buna monitorizare pentru respectarea disciplinei in constructii;
- Incurajarea mijloacelor de transport alternativ.
Primarul General al Capitalei este de parere ca pentru o imbunatatire reala a calitatii aerului este necesara contributia Ministerului Transporturilor pentru a finaliza rutele ocolitoare ale capitalei, precum Centura Bucurestiului si Autostrada de Sud, cat si finalizarea Magistralelor 5 si 6 de metrou.
Dincolo de sanctiunile Comisiei Europene, cu fiecare zi in care problema poluarii in capitala nu este solutionata, bucurestenii isi petrec viata intr-un oras poluat, cu o calitate indoielnica a aerului.