Pandemia a forțat o mulțime de români să lucreze de acasă, lucru care nu le-a plăcut tuturor. Mai mult timp cu familia, mai mult stres, mai puțină energie pentru timpul liber – asta a însemnat pentru mulți dintre ei. Totuși, au fost și persoane care s-au adaptat rapid și care și-au dat seama că lucratul de acasă poate deveni rapid un stil de viață de care să se bucure cu tot sufletul.
Pandemia nu înseamnă doar frică de boală, bacterii, germeni, virus, alți oameni, ci o oportunitate de a petrece mai mult timp cu cei dragi, acasă, chiar dacă uneori 8 ore pe zi sau mai mult sunt petrecute în fața laptopului, la birou. De fapt, oamenii au învățat rapid să își creeze alte obiceiuri care să le aducă bucurie și satisfacție.
Unii au început să se joace mai mult cu cei mici sau să petreacă timp de calitate cu partenerul/partenera, după caz, în timp ce alții și-au găsit hobby-uri noi. Unii s-au apucat de grădinărit chiar și la apartament unde și-au creat ușor o mini-grădină cu flori și ierburi aromatice care să le parfumeze locuința, alții au început să țină apeluri video cu prietenii seara la un pahar de vin sau dimineața la cafea.
Cert este faptul că toți am găsit alinare în mediul online unde fie am învățat ceva nou, ne-am relaxat la un joc de pacanele, fie am ținut legătura cu cei dragi prin social media. După aproape 9 luni de când pandemia a lovit România, românii din mediul urban își doresc o pauză de la mediul online pentru a petrece mai mult timp cu familia și prietenii. Mai mult de jumătate dintre ei doresc alte moduri de relaxare decât la pacanele online, din fața device-urilor.
În mai 2020, un studiu a relevat faptul că 48% românii din mediul urban au declarat că petrec mai mult timp decât anul trecut pe WhatsApp, 33% au susținut că stau mai mult timp pe Facebook, 34% preferă utilizarea în mai mare măsură a Google-ului, iar 33% au spus că petrec mai mult timp pe Youtube.
În timpul pandemiei, mediul digital a apărut ca un colac de salvare pentru un procent ridicat dintre românii din mediul urban, deoarece i-a ajutat să țină legătura cu cei dragi lor, dar și să fie ancorați în realitatea de zi cu zi. Deși unii români își doresc să ia o pauză de la timpul petrecut conectați la diverse device-uri, alții spun că preferă să rămână conectați pentru a fi la curent cu ultimele noutăți.
Ce fac românii online?
- Stau pe rețelele de socializare. Ce poate fi mai plăcut decât să citești ce au postat prietenii sau familia sau să vorbești în apeluri video cu ei când nu ai nimic de făcut? Astfel poți ține legătura chiar și cu oameni din altă parte a globului cu minim de efort.
- Vizionează filme și seriale. Netflix-ul este un loc unde românii pot găsi cele mai noi filme sau seriale apărute și încasările sale în perioada de urgență au fost mai mari decât în orice altă perioadă a anului.
- Ascultă muzică. Youtube, Spotify, radio-uri online – toate sunt utile celor care adoră muzica și vor să se relaxeze astfel. Meloterapia este o modalitate excelentă de a trata anxietatea sau depresia cauzată de statul în casă pe perioade prelungite, unul dintre efectele nedorite ale pandemiei.
- Se joacă pacanale gratis. Românii pasionați de jocuri video sau de jocuri de noroc au ocazia să încerce cele mai noi jocuri pe cazinourile online care sunt disponibile oricui are peste 18 ani.
- Parcurg cursuri sau ascultă podcasturi. Educația nu a rămas pe ultimul loc. De fapt, cei care au avut mai mult timp liber decât de obicei au ales să investească în ei pentru a se supracalifica sau pentru a se distra în pandemie. Există o mulțime de podcasturi amuzante, utile, interesante pe care le poți asculta în timp ce te relaxezi în cadă, citești, mănânci sau chiar lucrezi. Unii oameni sunt mai productivi dacă ascultă ceva care le provoacă plăcere sau le stârnește râsul.
Pandemia nu ar trebui văzută în totalitate ca un lucru negativ. Poate că aveam nevoie cu toții de o pauză de la cotidian, o pauză să ne analizăm și organizăm viața, o pauză de a ne reaminti pe cine iubim și de ce, dar mai ales să ne uităm în curtea celor mai dezavantajați ca noi.