Una dintre figurile marcante până de curând a Partidului Comunist din China, Cai Xia, a devenit și una dintre cei mai acerbi critici ai partidului conducător de la Beijing, relatează CNN. Ea a fost membră ani de zile a centrului de instruire a Partidului Comunist Chinez, unul dintre institutele care trasa ideologia partidului. Totuși, Cai Xia a reușit să creeze o furtună în cadrul partidului după ce a denunțat practicile comuniștilor lui Xi Jinping și a făcut apel la reforme democratice și liberale. Așa că a fost exclusă recent din partid. Între timp, ea s-a refugiat în Statele Uniteși a făcut apel la Administrația de la Casa Albă să își mărească presiunile exercitate asupta regimului comunist de la Beijing, printre care interzicerea activităților gigantului de telecomunicații Huawei, care este controlat de partidul Comunist chinez. Cai a mai cerut, de asemenea, sancțiuni la adresa principalilor oficiali chinezi și a făcut apel la comunitatea internațională să se unească pentru a opri infiltrarea Partidului Comunist Chinez în structurile instituțiilor internaționale pentru a răspândi idealurile totalitariste ale lui Xi Jinping.
“Relația dintre China și Statele Unite nu este un conflict între doi oameni, ci un concurs și o confruntare între două sisteme și două ideologii,” spune Cai.
De la sosirea la putere în 2012, Xi Jinping și-a consolidat poziția autoritară asupra partidului, care este printre cele mai mari organizații politice din lume, cu peste 90 de milioane de membri. De asemenea, el a dezlănțuit o campanie dură de combatere a disidenților politici și a societății civile, în special împotriva minirității musulmane uigure din provincia Xianjiang. Mai mult, el a intensificat controlul Chinei asupra regiunii Administrative speciale Hong Kong. Potrivit lui Cai, în momentul de față partidul Comunist Chinez își propune să înlocuiască sistemul democratic și liber al umanității, reprezentat de Statele Unite, și valorile păcii, democrației, libertății și justiției, cu propriul său model de guvernare.
Cai, în vârstă de 67 de ani, spune că regimul de teroare al lui Xi Jinping nu vine de pe o poziție de putere ci, culmea, exprimă un sentiment profund de insecuritate. “El este unul dintre cei mai speriați. De aceea el a lansat represalii după represalii în interiorul partidului”, spune ea.