Comisia Europeana pentru Democratie prin Drept – Comisia de la Venetia a Consiliului Europei – a publicat o opinie urgenta privind trei legi referitoare la sistemul judiciar din Romania: legea Consiliului Superior al Magistraturii, legea privind organizarea judiciara si statutul magistratilor – judecatori si procurori.
Potrivit Consiliului Europei, legile justitiei au fost adoptate pripit de catre Parlament. Dezbaterile in legislativ au inceput pe 12 septembrie si s-au incheiat pe 17 octombrie, 2022, aminteste documentul Comisiei de la Venetia, care subliniaza ca “pare sa fi fost prea putin timp la dispozitie pentru dezbaterea in Parlament, intrucat s-a adoptat o procedura de urgenta. Comisia de la Venetia regreta graba adoptarii, precum si faptul ca nu a fost consultata”.
Documentul publicat de Comisia de la Venetia trece in revista, in detaliu, continutul noilor legi ale justitiei si face o serie de recomandari, in punctele pe care le considera critice. Astfel, sunt sugerate modificari in patru puncte :
- ar trebui introdusa o selectie prin concurs si pentru directorii adjuncti, nu doar pentru președintii curtilor si ai parchetelor;
- procurorii de rang inalt, inclusiv procurorul general, precum si procurorii-șefi ai DNA si DIICOT si adjunctii lor, ar trebui sa fie numiti pentru o perioada mai lunga de timp si sa nu existe posibilitatea de prelungire.
- procurorul general nu ar trebui sa poată ocoli ierarhia procurorilor cand considera ca masurile de urmarire penala sunt ilegale sau nefondate. O asemenea concluzie ar trebui sa fie transmisa prin ierarhia procurorilor, de sus in jos;
- ar trebui sa se prevada explicit prin lege că politia judiciara nu isi subordoneaza activitatea ministrului de interne.
Legile justitiei au fost promulgate de presedintele Klaus Iohannis acum trei zile. Faptul ca, prin acest document, Comisia de la Venetia critica multe aspecte din legile justitiei e o lovitura inclusiv pentru presedinte.
Monica