Așa cum anunțam, profesorii Clive Hamilton și Mareike Ohlberg au descris într-o carte apărută recent la Londra planul malefic al propagandei comuniste chineze pentru a submina instituțiile internaționale și de a domina lumea. Ambițiile Partidului Comunist Chinez, cel care conduce China cea atât de lăudată pentru performanțele sale economice și deschiderea spre Occident, sunt clare și înfricoșătoare. Comuniștii chinezi vor să remodele ordinea internațională și să construiască lumea după placul lor, cum le convine lor, fără să tragă un foc de armă. În principiu, planul constă în erodarea oricărei forme de rezistență din interior. În lumea post-sovietică, China comunistă s-a trezit înconjurată de dușmani pe care și-a propus să îi neutralizeze sau să-i învingă. În timp ce în Occident se vorbește deja de un nou război rece, de data aceasta cu China, Beijingul este angajat de 30 de ani într-un astfel de conflict cu forțele considerate ostile. De fapt, subliniază cei doi profesori, pentru China, Războiul Rece nu s-a încheiat niciodată.
Susținut de economia sa puternică, Beijingul se angajează în acțiuni de forță, presiuni diplomatice sau așa-zisele ”conlucrări prietenești” dar și în manipularea mass-media a grupurilor de analiză și a universităților. Aceste tactici se suprapun și conlucrează între ele. Unele acțiuni ale Beijingului au ieșit la iveală în momente delicate pentru conducerea comunistă de la Beijing. În 2018, când directorul executiv al Huawei, Meng Wanzhou, a fost arestat în Canada, China a blocat toate importurile de soia și de porc din acest stat nord-american. China a reacționat în mod similar și în 2017, când Coreea de Sud a început instalarea pe teritoriul său de rachete antibalistice. Beijingul a aplicat 43 de măsuri de răzbunare, printre care și interzicerea grupurilor de turiști chinezi de a vizta Coreea de Sud, eliminarea de pe piața chineză a unui mare conglomerat sud-coreean, și interzicerea melodiilor unor formații cunoscute sud-coreene – din curentul K-pop. De asemenea, China a blocat importul de echipamente electronice și de cosmetice din Coreea de Sud. Mai ridicolă a fost cerința Beijingului din 2019, când a cerut unei orchestre universitare din Rochester, Statele Unite, să dea afară trei muzicieni sud-coreeni, dacă formația dorea să întreprindă un turneu în China. Până la urmă, universitatea a anulat turneul chinez.
La finele anului 2019, managerul general al formației de baschet Houston Rockets și-a exprimat simpatia față de protestatarii anticomuniști din Hong Kong. Instantaneau a venit și replica Beijingului prin interzicerea televizării meciurilor formației americane în China. Ulterior, de teamă să piardă contractele uriașe din China, Asociația profesionistă de Baschet din SUA a emis un comunicat de scuze, care, apreciază cei doi profesori, pare să fi fost scris în biroul de propagandă al Partidului Comunist Chinez. Sunt doar câteva exemple de reacție dură a Beijingului, care ar trebui să pună pe gânduri pe orice locuitor al unei democrații stabile.
IAR AVERTISMENTUL este cu atât mai actual cu cât România ar putea deveni ținta măsurilor represive economice ale Chinei comuniste, mai ales după ce Guvernul de la București a încheiat un acord cu Statele Unite pentru Centrala de la Cernavodă, proiect care fusese promis de către guvernul condus de Victor Ponta Chinei Comuniste…
(VA URMA)