Olanda nu a ramas singura tara care se opune primirii Romaniei in spatiul Schengen. Austria a anuntat astazi ca Schengen nu functioneaza si ca e inutil sa extinzi un sistem care e blocat.
Ministerul de interne austriac, Gerhard Karner, spune ca raspunsul e “nein”, la recenta propunere a Comisiei Europene privind admiterea Romaniei, Bulgariei si Croatiei in Schengen. “Sistemul Schengen nu functioneaza. O suta de mii de migranti clandestini au ajuns la frontiera austriaca de la inceputul anului. Dintre acestia, 75 de mii nu au fost inregistrati anterior in vreo alta tara UE, deci sistemul nu functioneaza. De ce sa extindem un sistem care oricum nu da rezultate ?” – se intreba retoric Gerhard Karner, intr-o emisiune a postului public de radio, ORF.
Nimic surprinzator
Pozitia Austriei nu e surprinzatoare. De regula, in cei 11 ani de cand Romania incearca sa adere la Schengen, intotdeauna cand ramanea, chipurile, cate o singura tara care sa se opuna, pe ultima suta de metri mai apareau si alte state care sa solidarizeze. Niciodata nu e o singura tara care se opune, insa ies in fata si celelalte doar cand se apropie data luarii unei decizii.
“Din partea mea, ca ministru de interne, responsabil cu securitatea, este un NU clar” – a afirmat oficialul austriac. Ramane de vazut daca Austria isi va mentine acest punct de vedere inclusiv la adresa Croatiei, tara care, teoretic, la 1 ianuarie 2023 devine membru Schengen cu acte-n regula. Este posibil ca Austria sa obiecteze numai fata de primirea Romaniei si Bulgariei in spatiul de libera circulatie.
Un vot asupra aderarii celor trei tari la spatiul Schengen este programat sa aiba loc pe 8 decembrie, in cadrul Consiliului Justitie si Afaceri Interne – JAI. Decizia in cadrul JAI trebuie luata in unanimitate.
Bulgaria, Romania, Croagtia, Republica Irlanda si Cipru sunt singurele state UE care nu fac parte din zona Schengen, la care au aderat insa tarile non-UE Islanda, Norvegia, Elvetia si Liechtenstein. Acestea nu au drept de vot in consiliul JAI.
Monica