Autorităţile sanitare franceze confirmă “existenţa unei asocieri între riscul de cancer colorectal şi expunerea la nitraţi şi nitriţi”, în special prin intermediul cărnii procesate, într-un aviz publicat marţi, în care se recomandă reducerea expunerii la aceste substanţe prezente în alimente, informează AFP.
Agenţia naţională pentru securitatea sanitară a alimentaţiei (Anses) din Franţa a afirmat că analiza datelor din studiile ştiinţifice publicate pe această temă “se alătură clasificării Agenţiei Internaţionale pentru Cercetarea Cancerului (CIRC)”.
În 2015, CIRC, care face parte din Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), a clasificat carnea procesată, în special mezelurile, drept cancerigene (categoria 1). Acestea ar favoriza, printre altele, cancerul colorectal, care ucide aproape 18.000 de persoane pe an în Franţa. Nitriţii ingeraţi sunt consideraţi cancerigeni potenţiali (categoria 2A).
Anses “recomandă reducerea expunerii populaţiei la nitraţi şi nitriţi prin măsuri proactive ce vizează limitarea expunerii prin intermediul alimentelor”.
Producătorii de mezeluri recurg la nitraţi pentru a prelungi durata de valabilitate a produselor şi pentru a preveni dezvoltarea bacteriilor ce cauzează în special botulismul, o afecţiune neurologică gravă care a fost în mare măsură dată uitării ca urmare a progreselor în domeniul sănătăţii. Aceştia sunt totodată compuşi ce dau şuncii culoarea roz, care este în mod natural gri.
“Deşi reducerea nivelului de aditiv este de natură să crească în mod semnificativ riscul microbiologic” – şi, prin urmare, dezvoltarea unor boli precum salmoneloza, listerioza sau botulismul -, Anses “consideră că poate fi avută în vedere, sub rezerva implementării unor măsuri compensatorii validate pentru controlul acestui risc”. Spre exemplu, prin scurtarea termenelor de expirare a produselor sau prin acţiuni în etapele de fabricaţie (măsuri de bioprotecţie în crescătorii şi abatoare).
În timp ce marii producători au lansat deja sortimente de şuncă “fără nitriţi”, agenţia avertizează împotriva soluţiilor de substituţie pe bază de “extracte vegetale” – “aceasta nu constituie o alternativă reală în măsura în care (aceşti substituenţi) conţin în mod natural nitraţi care, sub efectul bacteriilor, sunt transformaţi în nitriţi”.
“Aceste produse aşa-numite “fără nitriţi adăugaţi” sau cu “zero nitriţi” conţin aşadar nitraţi şi nitriţi ascunşi”, a subliniat agenţia.
În această iarnă, în Franţa, s-au stârnit dezbateri aprinse între producătorii de mezeluri, care apără tradiţii centenare, ce respectă legea, şi asociaţiile de consumatori şi Liga împotriva cancerului, care pledează pentru interzicerea totală a aditivilor.